Russen en Britten raden reis Turkije af

Rusland en Groot-Brittannië hebben hun burgers afgeraden naar Turkije te reizen, in verband met de vogelgriep. Turkse laboratoria hebben vanochtend een vijftiende geval vastgesteld. Deze patiënt komt uit de centrale provincie Sivas, zo maakte het televisiekanaal CNN Türk bekend.

Turkse autoriteiten hebben het nieuwe geval nog niet bevestigd. Ongeveer zeventig mensen liggen volgens Ankara met griepachtige symptomen in het ziekenhuis. Drie kinderen zijn eerder deze week aan het virus overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vier van de vijftien gevallen door een onafhankelijk laboratorium bevestigd. Maar de WHO ging er gisteren al van uit dat het in de toen bekende veertien gevallen om vogelgriep ging.

Ook onder pluimvee breidt de ziekte zich uit. Volgens berichten van het Turkse ministerie van Landbouw is het vogelgriepvirus inmiddels in pluimvee in dertien van de 81 provincies aangetroffen, waarvan Istanbul de meest westelijke is. Er zijn volgens de regering inmiddels ruim honderdduizend vogels afgemaakt.

Vanochtend meldde het Turkse persbureau Anadolu dat het virus ook in de toeristenstad Kusadasi aan de Egeïsche kust is vastgesteld. Rusland en Groot-Brittannië hebben hun burgers al afgeraden naar Turkije te reizen.

Oekraïne meldde vanochtend nieuwe uitbraken onder pluimvee. Het virus beperkt zich daar tot nog toe tot het Krim-schiereiland, waar al meer dan zeventigduizend vogels zijn afgemaakt. Mensen zijn er nog niet besmet.

China meldde vannacht de achtste menselijke patiënt met vogelgriep. Het gaat om een zesjarig jongetje in de centrale provincie Hunan. In China dateert de eerste uitbraak van vogelgriep van februari 2004; drie mensen zijn er intussen aan de ziekte overleden.

De Nederlandse minister van Landbouw Veerman heeft gisteren gezegd dat hij grote zorg heeft over de verbreiding van de vogelgriep. Hij zei dat Nederland in Europees verband opnieuw pleit voor vaccinatie om te zorgen dat de epidemie zich niet uitbreidt.

Minister Veerman voelt nog niets voor matten met ontsmettingsvloeistof op de luchthavens, zoals een Kamermeerderheid wil. Wel zal hij de douane vragen passagiers uit Turkije extra te controleren op naleving van het bestaande importverbod van vogelproducten. In Europees verband zal Nederland pleiten voor strengere controles van verkeer uit Turkije aan de buitengrenzen van de EU.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de berichten Negatief reisadvies voor Turkije en Russen en Britten raden reis Turkije af (10 januari, pagina's 1 en 5) staat dat Groot-Brittannië reizen naar Turkije afraadt in verband met de vogelgriep . Voor de Britten geldt echter geen negatief reisadvies. De Britse ambassade in Turkije noemt het risico op besmetting in het land zeer klein, mits plaatsen als dierenmarkten en pluimveehouderijen worden gemeden.