Premier Roemenië waarschuwt justitie

De Roemeense premier, Calin Tariceanu, heeft gisteren gewaarschuwd dat de kansen van Roemenië op toetreding tot de Europese Unie in gevaar komen als 's lands justitie zich niet meer inspant bij de bestrijding van de corruptie. Hij zei dat de regering hervormingen in het justitiële systeem heeft doorgevoerd, maar dat rechters en aanklagers het hunne moeten doen om de hervormingen door te voeren; dat, aldus de premier, doen ze niet effectief genoeg.

Tariceanu noemde als voorbeelden diverse corruptiegevallen die al jaren slepen en zei dat de overkoepelende Opperste Raad van Magistraten, die toezicht houdt op het justitiële systeem, “absoluut verrassende beslissingen“ neemt, waardoor “veel wantrouwen over de eerlijkheid van de rechters“ wordt gewekt. Volgens de premier is de Raad “niet in staat het correcte functioneren van de justitie te garanderen“. De Roemeense minister van Justitie, Monica Macovei, zei gisteren dat bij de vervolging van rechters en aanklagers de procedures zijn geschonden en dat niet één rechter of advocaat schuldig is bevonden aan corruptie of het schenden van regels. De voorzitter van de Raad zei in een reactie op de opmerkingen van de premier dat die “de grondwet eens moet lezen“.

Roemenië hoopt in januari volgend jaar lid van de EU te worden. Het land is echter gewaarschuwd dat de toetreding met een jaar kan worden uitgesteld als het niet drastisch hervormt. Die waarschuwing slaat met name op het probleem van de corruptie.

Tariceanu hekelde de justitie van zijn land onder meer voor haar tekortkomingen in het geval van Gregorian Bivolaru, een Roemeen die in eigen land wordt gezocht wegens seksuele relaties met een minderjarig meisje. Hij kreeg onlangs in Zweden politiek asiel. Volgens Tariceanu is de Zweedse beslissing een bewijs dat Bivolaru's rechten in Roemenië niet gegarandeerd zijn en dat “de justitie hier niet werkt“. (AP)