Pianist Jones is vitaal veteraan

Als Hank Jones je de beste tenorsaxofonist van deze tijd noemt, is dat niet zomaar een uiting van respect van een oude muzikant. Zo'n uitspraak betekent meer, want Jones draagt zo'n beetje de hele Amerikaanse jazzgeschiedenis met zich mee. Geen wonder dat Joe Lovano er verlegen van werd.

De 87-jarige pianist Hank Jones, die gisteravond in duovorm optrad met saxofonist Joe Lovano, wordt algemeen gezien als nestor van de hedendaagse jazzpianisten. Hij heeft de jazz zien evolueren, alle stijlen aan zich voorbij zien trekken. Jones, beroepsmuzikant sinds het begin van de jaren veertig, stond als een van de eerste pianisten open voor bebop, in een tijdperk waarin mensen als Billy Eckstine, Ella Fitzgerald en Charlie Parker van zijn diensten gebruik maakten. Hij overleefde vele jazzmusici, onder wie zijn jongere beroemde jazzbroers, trompettist Thad en drummer Elvin.

De laatste jaren speelt Jones regelmatig met saxofonist Lovano. Diens carrière kwam relatief laat op gang, maar nu geldt hij als dé grote tenorist op het label Blue Note.

In het BIMhuis maakte veteraan Jones gisteravond een opvallend vitale indruk. Zijn voordrachten klonken zwierig en actueel, maar de energie van het hele concert was wisselend van aard. Zo voerde het duo Jones/Lovano eerst vooral keurige muzikale beleefdheden uit. Dat benadrukte het ontbreken van een ritmesectie des te meer. Interessanter werd het op de helft toen Jones, eenmaal warmgedraaid, een verkennende intro inzette. Waar gaan we heen, dacht Lovano, om vervolgens begrijpend “aha!' te roepen, en de pianist bij te vallen met veelzeggende noten die zo uit zijn hoorn lijken te ploppen. Moddervet en lang, een trillerig rijtje of een hete met een staartje. Lovano wist wat hij wilde zeggen in levendige, muzikale betogen.

Lovano's compositie Bird's Eye View kreeg een avontuurlijke wending. En ook de blues Six and Four van Oliver Nelson bevatte tal van mooie aanvullingen.

Waar Jones zich na de pauze solo op het standards-terrein begaf, koos Lovano bloedserieus voor een experimentelere aanpak.

Terwijl hij met links improviseerde, sloeg hij met rechts op diverse Chinese gongs. Jones voelde er weinig bij. Hij schudde zijn hoofd en verliet met een dikke grijns het podium.

Concert: Hank Jones & Joe Lovano. Gehoord: 9/1, BIMhuis, Amsterdam. Herh: 11/1, BIMhuis.

    • Amanda Kuyper