Overleg Wijn over pensioen sporters

Vakbonden NL Sporter en FNV onderhandelen vandaag met staatssecretaris Joop Wijn (Financiën, CDA) over een overbruggingsregeling voor topsporters na hun actieve carrière. Het doel is de bestaande regeling voor voetballers en wielrenners (CFK) uit te breiden naar andere sporten. De bonden toonden zich gisteren optimistisch over de kans dat op afzienbare termijn resultaten kunnen worden geboekt.

“Tien jaar geleden was sport een belangrijke bijzaak naast baan of studie, ook voor topsporters“, zei voorzitter Yves Kummer van vakbond NL Sporters tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst. “Dat is veranderd. Topsporters moeten nu echt kiezen.“ Uit onderzoek van deze kleine vakbond blijkt dat de gemiddelde A/B sporter (wereldtop) stopt met 32 jaar, en een jaarinkomen heeft van 7.100 euro. Slechts vijf procent van deze groep sporters verdient meer dan 29.500 euro per jaar.

Zolang de sporter actief is, krijgt hij op grond van de zogenoemde stipendium-regeling een inkomensgarantie die rond het minimumloon ligt. “Maar twee maanden nadat de sporter ophoudt, wordt die ondersteuning gestaakt.“ De sporters moeten dat geld inleveren als ze te veel verdienen en mogen die verdiensten niet als een “pensioenregeling' storten.

Voor voetballers en wielrenners is zo'n regeling (CFK) er wel, hoewel zij in de praktijk zulke grote bedragen in het fonds moeten storten, dat zij graag een aanpassing van de CFK-regeling zien zodat zij al tijdens hun sportloopbaan over meer geld kunnen beschikken. Onder de vorige Paarse kabinetten was er al sprake van dat de regeling zou worden gewijzigd en naar andere sporten uitgebreid, maar onder de kabinetten Balkenende zijn fiscale uitzonderingen juist zoveel mogelijk afgeschaft.

Kummer bekritiseert het gebrek aan visie dat daaraan ten grondslag ligt. De overheid streeft voor Nederland een positie na in de top tien van de mondiale ranglijst voor sport, en steunt om die reden sporters die tot de wereldtop kunnen behoren. En voor wie sport dus hun belangrijkste dagtaak wordt. “Als ze daarvoor kiezen moeten ze weten dat er mogelijkheden zijn om na hun sportleven over te schakelen naar een normale maatschappelijke carrière.“

    • Elsje Jorritsma