Omroep zet plan door

De raad van bestuur van de Publieke Omroep gaat niet in op de eis van de meeste omroepverenigingen om het plan voor een nieuwe zenderindeling aan te passen. Volgens de plannen veranderen Nederland 1, 2 en 3 in september in een familienet, een ideologisch en cultureel net en een “jong' net.

Een laatste poging om de raad van bestuur te overtuigen, mislukte gisteren. Volgens aanwezigen liet de raad daar weten “geen nieuwe argumenten te horen“ die een ander licht op de zaak wierpen. TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd denkt dat de gevolgen van de nieuwe netindeling “desastreus“ kunnen zijn.

Morgen neemt die raad officieel een besluit. Dit was in december uitgesteld omdat programmamakers de tijd wilden hebben om tegenplannen in te dienen. Maar dat hebben zij niet gedaan, zegt een woordvoerder van de raad.

Omroepen hebben nu nog “thuisnetten' waarop de meeste van hun programma's worden uitgezonden (bijvoorbeeld VARA, VPRO en NPS op Nederland 3). De raad ziet dat als een belemmering bij het programmeren van de zenders. Programma's voor een breed publiek worden nu soms gevolgd door programma's voor een beperkt publiek. Daardoor zappen veel kijkers weg. Vooral jongeren en allochtonen kijken steeds meer naar commerciële zenders.

De omroepen vinden het risico van de veranderingen te groot. Zij denken op hun eigen thuisnet kijkers te kunnen terugwinnen en vinden de plannen onvoldoende doordacht.

Het besluit om de netten in september een ander gezicht te geven is definitief als ook de raad van toezicht het morgen goedkeurt. Die raad heeft sinds 1 januari een nieuwe samenstelling. De nieuwe voorzitter is C. Smaling, oud-bestuursvoorzitter van PCM Uitgevers. Voorheen zaten ook omroepvoorzitters in de raad van toezicht.

De VVD publiceert vandaag een stuk waarin staat dat de publieke omroep in 2008 kan worden opgeheven. De overheid kan volgens Kamerlid -rgü volstaan met het financieren van “publieke' programma's die worden uitgezonden op de commerciële zenders.

VVD: pagina 3