Oliebaron schenkt operahuis 21 milj.

De Metropolitan Opera in New York heeft een donatie van 21 miljoen euro gekregen, de grootste uit de 123-jarige historie van de “Met'. De gift is gedaan door de Texaanse oliefamilie Bass in Fort Worth. Mercedes Bass zit in het bestuur van de Metropolitan Opera, Sid R. Bass staat op de Forbes-lijst van rijkste Amerikanen met een bezit ter waarde van 1.65 miljard euro.

Volgens Joseph Volpe, de manager van de Met, zijn er aan de donatie geen voorwaarden verbonden en is hij vrij in de besteding ervan. Volpe wil eerst een deel van het tekort van een paar miljoen op het budget van 182 miljoen euro dekken. Door gebrek aan inkomsten is het budget al met vijf procent teruggebracht. Een ander deel zal worden gebruikt voor de traditionele radio-uitzendingen van de zaterdagse matinee, in ons land ook vaak te horen op Radio 4.

De Metropolitan Opera wordt niet gesubsidieerd en is afhankelijk van de inkomsten uit de kassa, waar dit jaar 3,3 miljoen te weinig binnenkomt, en van donaties. De beleggingsadviseur en miljonair Alberto Vilar zegde in 1998 een donatie van 17 miljoen euro toe. In de Met zou een loge naar hem worden vernoemd, maar hij heeft zijn belofte niet gestand gedaan. Vilar deed ook donaties aan de Salzburger Festspiele, het Wagner-theater in Bayreuth en het Royal Opera House Covent Garden in Londen. Covent Garden schrapte zijn naam van een programma voor jonge kunstenaars wegens wanbetaling.