Nekkramp vroeg op te sporen

Koude handjes en voetjes, pijnlijke beentjes en een bleke en vlekkerige huid. Dat blijken de vroegste kenmerken van hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging door een meningokokkeninfectie bij kinderen. Britse artsen beschrijven deze vroeg onderscheidende uiterlijke kenmerken voor het eerst, in een vandaag online geplaatste publicatie van het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Die verschijnselen treden al binnen acht uur op. Kinderen die daar last van hebben, moeten na 4 tot 6 uur (opnieuw) door een arts worden gezien. Het veelgegeven advies om een etmaal af te wachten is dan niet goed.

Tegen meningokokkeninfecties worden Westerse kinderen tegenwoordig ingeënt. Het gevaar van meningokokkenziekte is vooral groot in ontwikkelingslanden.

De traditionele “nekkramp'-verschijnselen zijn nekstijfheid en bloeduitstortinkjes in de huid. Die ontstaan echter pas na een half tot een heel etmaal. Dan is het vaak al te laat. De kans op een succesvolle genezing is wat groter na een vroege behandeling. De Britse artsen zochten daarom naar vroegere verschijnselen. Zij ondervroegen de ouders van 448 kinderen. Van die kinderen waren er 103 overleden. De ziektekenmerken in de eerste 4 uur zijn die van algemene infectieziekte. De onderscheidende aanwijzingen beginnen daarna. Meningokokkenziekte is dan nog niet zeker, maar een etmaal afwachten kan niet meer.