Motorrijder dood, “Dakar' 1 minuut stil

Naar aanleiding van de dood van hun Australische collega Andy Caldecott zijn de motorrijders in de Dakar Rally vandaag in colonne van start naar finish gereden. Voorafgaand aan de start van de tiende etape (333 kilomeer lang) in Kiffa in Mauretanië, was er een minuut stilte er ter nagedachtenis aan de 41-jarige Caldecott. De Australiër kwam in de negende etappe bij een val met zijn motor om het leven, op grondgebied van Mauretanië. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer in deze editie van de woestijnrally, en de 23ste sinds de eerste editie van het 28-jarige evenement dat toen nog Parijs-Dakar heette. Vorig jaar kwamen er twee deelnemers aan “Dakar' om het leven, eveneens motorrijders, onder wie oud-winnaar Fabrizio Meoni uit Italië.

De wedstrijd ging ook nu weer “gewoon' door na het dodelijke ongeval van Caldecott. Bij de motoren won de Franse titelverdediger Cyril Despres, bij de auto's ging de dagzege naar zijn landgenoot Stéphane Peterhansel. Terwijl de wedstrijd voor de motoren vandaag werd geneutraliseerd, vertrokken de auto's en de trucks wel op volle snelheid.

Caldecott kwam met zijn KTM-motorfiets ten val na 250 kilometer in de woestijnproef van Nouakchott naar Kiffa in Mauretanië en brak daarbij vermoedelijk zijn nek. Caldecott behoorde tot de topcoureurs. Hij stond tiende in het klassement en was winnaar van de derde etappe. Vorig jaar eindigde hij als zesde in het klassement en won hij twee etappes. De woestijnspecialist won in eigen land vier jaar op rij de Australian Safari.

Racedirecteur Etienne Lavigne zei dat Caldecott aan nekletsel is overleden. “Waarschijnlijk was hij op slag dood'', aldus Lavigne. ,,We hebben na vorig jaar nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen, onder meer door een maximumsnelheid in te stellen. Maar helaas blijken dodelijke ongevallen ook mogelijk bij lagere snelheden. Het risico blijft altijd aanwezig.“

De eerste volle week van de Dakar Rally was vooral voor de motorcoureurs een helse opgave. Van de 252 gestarte coureurs waren er gisteren nog maar 131 in koers bij de start van de negende etappe. Vooral de zware “zandetappe' van vrijdag eiste zijn tol.

Zestien Nederlandse crossers begonnen gisteren nog wel aan de negende rit. Ze deden op de zwarte dag niet mee om de hoofdprijs. Die ging naar Despres, die in het algemeen klassement vier minuten van zijn achterstand op klassementsleider Marc Coma afhaalde. Despres klom naar plaats twee, omdat de Spanjaard Isidre Esteve Pujol na twee valpartijen opgaf. De achterstand van Despres op koploper Coma is ruim 22 minuten.

Beste Nederlander in de loodzware proef was Harry Oosting, die op ruim een uur als zestiende binnenkwam. Hij werd gevolgd door Henk Knuiman, de beste Nederlander in het algemeen klassement. Knuiman schoof in het algemeen klassement op naar de twaalfde plaats.

De Nederlandse vrachtwagenracer Hans Stacey liep in de proef over 599 kilometer in Mauritanië flinke achterstand op, nadat zijn truck op een zandduin was omgevallen. Het oponthoud duurde uren. De ondernemer uit Best viel daardoor weg uit de top van het klassement. De negende rit werd bij de vrachtwagens gewonnen door de Rus Tsjagin.