Kim spoort weer naar Peking

Het blijven speculaties maar alles wijst erop dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, de kluizenaar van Pyongyang, weer op weg is naar de Chinese hoofdstad Peking, of daar inmiddels al is gearriveerd. Volgens Zuid-Koreaanse inlichtingenbronnen waren afgelopen nacht uitgebreide veiligheidsmaatregelen van kracht in de Chinese grensplaats Dandong toen de trein met Kim daar passeerde. “Voorzitter Kim is in China“, zei een Zuid-Koreaanse functionaris, “maar we weten niet waarom.“

Kim, die China drie keer eerder bezocht sinds zijn aantreden in 1994, maakt er geen gewoonte van zijn uitstapjes met veel openheid te larderen. Maar wel is bekend dat hij niet van vliegen houdt en bij voorkeur per trein reist. Zo reisde hij ook toen hij China voor het laatst, in april 2004, bezocht. Ook toen werd slechts mondjesmaat over het bezoek bericht in de Chinese en Noord-Koreaanse staatsmedia.

Kims bezoek komt op een moment dat de internationale onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma weer eens in een diepe impasse verkeren. Gisteren verklaarde Pyongyang dat het weinig zin heeft terug te keren in het zogeheten zes-partijenoverleg, nu de Verenigde Staten sancties hebben ingesteld tegen Noord-Koreaanse bedrijven wegens proliferatie-activiteiten en het in omloop brengen van valse dollars. China, dat het zes-partijenoverleg voorzit en tevens de belangrijkste buitenlandse steunpilaar is voor het stalinistische regime in Pyongyang, noemde de situatie vanochtend “moeilijk“.

Misschien dat Kim naar Peking is uitgenodigd om te horen te krijgen dat hij zich wat flexibeler moet opstellen. Dat zou dan niet voor het eerst zijn. Misschien ook dat Kim in het diepste geheim de Amerikaanse toponderhandelaar Christopher Hill zal ontmoeten. Want die komt donderdag aan in Peking, aldus een Chinese regeringswoordvoerder.