Internet Voorkeur

Recepten. Het aanbod van kookboeken in de boekwinkels is groter dan ooit - een wonderlijk fenomeen aangezien recepten inmiddels tot het soort informatie behoren dat gratis is te vinden op het web (en in blaadjes bij de supermarkt als Allerhande of Boodschappen ). Op het web is er een ruim aanbod van kooksites. Een handige is cooking by numbers. Klik aan wat je in je ijskast hebt en wat er in je kast staat en de site geeft recepten met die ingrediënten. Voor de gewone kookwensen is er de culinaire startpagina met een opsomming van 87 algemene websites met Nederlandse recepten en nog eens tientallen sites met buitenlandse of vegetarische recepten. Een bekende op die lijst is Smulweb, een verzameling van meer dan 250.000 recepten. Ook de sites van Britse bestseller-koks als Nigella Lawson en Jamie Oliver bevatten tientallen gratis recepten. Interessant zijn de recepten van het Nederlandse duo “Cook & Chemis' dat koken combineert met scheikunde, bijvoorbeeld door een biefstuk te marineren in kiwi of een ei op 70 graden te koken in de oven. Helaas geen recepten op hun eigen site, maar wel op de site van het VARA-programma Nieuwslicht, in het archief bij de aflevering van 10 november.

Nigella Lawson, televisie kok uit Engeland met een garde. Haar kookboeken zijn in het Nederlands verschenen bij uitgeverij contact. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

www.cookingbynumbers.com

www.culinaire.pagina.nl; www.smulweb.nl; www.nigellalawson.com