Indiase landbouw kwam via cultuur

rotterdam, 10 jan.Het oude idee dat ergens na 8.000 voor Christus het noorden van India werd gekoloniseerd door een nieuwe bevolkingsgroep die een Indo-Europese taal èn de landbouw brachten, klopt niet. Dit blijkt uit analyse van de genetische diversiteit van het Y-chromosoom van 936 Indiase mannen, verspreid over het subcontinent. Zowel leden van de zuidelijke Dravidiaanse taalgroep als die van de noordelijke Hindi-sprekers (een Indo-Europese taal) hebben een diepe gemeenschappelijke verwantschap, zonder genetische kenmerken die wijzen op een oorsprong in het Midden-Oosten, vanwaar de landbouw werd overgenomen. De analyse door vooral Britse en Indiase genetici is gisteren gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek neemt eerdere twijfels weg.