Indiaas plastic wordt kleurige schoudertas

Weggegooide plastic tasjes in India zorgen voor veel rommel. Maar verzamelaars leveren ze in bij een bedrijf dat er voor het buitenland modieuze tassen en agenda's van maakt.

Ogenschijnlijk is het een gewone moderne schoudertas op A4-formaat, met vriendelijke kleuren en van een zacht materiaal. Voor de sluiting zorgt klittenband, de verstelbare schouderriem loopt over de gehele zij- en onderkant van de 7 centimeter dikke tas door. In de binnenkant bevinden zich twee aparte vakken, waarvan één voorzien van een ritssluiting.

Het geheim van de tas is het materiaal: plastic. Maar niet het polytheen uit een kunststoffabriek, het gaat om hergebruikt kunststof van weggegooide plastic zakken.

Het procédé om van oude tassen nieuw materiaal te maken is in New Delhi in India ontwikkeld. Daar vormen weggegooide plastic tasjes een groot probleem, niet alleen door de rommel, maar ook doordat weggegooide tasjes de rioleringen verstoppen. Kansarme ragpickers verzamelen de plastic tassen en verkopen deze aan het bedrijf Conserve. Hier zijn zo'n vijftig mensen bezig met het wassen van de plastic tassen, het op kleur sorteren en het samenpersen en bewerken tot een geschikt plaatmateriaal van 2 bij 1,5 meter.

“In New Delhi leven 150.000 mensen van het verzamelen en verkopen van afval“, vertelt de in Amsterdam gevestigde industrieel ontwerper Siem Haffmans van ontwerpbureau Id-I. “Als Conserve het plastic niet opkoopt, verkopen de ragpickers het aan de kunststofindustrie, maar die betaalt minder.“

Haffmans maakte drie jaar geleden in New Dehli kennis met Conserve, dat toen net begonnen was met het produceren van producten uit hergebruikte plastic. “In samenwerking met freelance ontwerpster Ellen Sillekens hebben wij een ontwerp voor een schoudertas gemaakt, die nu sinds dit voorjaar onder de merknaam Ragbag op de markt is“, aldus Haffmans. “Dat was een tijdrovende aangelegenheid. Wij maakten eerst een voorbeeld. De mensen in India maakten aan de hand daarvan een prototype, dat niet goed was. Uiteindelijk produceerden zij een eerste serie, en vervolgens duurde het nog twee maanden voordat ik over de eerste producten kon beschikken.“

Haffmans heeft een apart bedrijf Ragbag opgericht voor de verkoop van de tassen. Naast de in zes kleuren verkrijgbare schoudertas heeft Ragbag ook een organiser in twee formaten. Op termijn komen er boodschappentassen, rugzakken en portefeuilles. De producten zijn in verschillende steden en via internet in Nederland verkrijgbaar, in de VS en Australië zijn inmiddels verkooppunten, terwijl ook in Japan belangstelling ontstaat.

www.ragbag.nl

    • Rijkert Knoppers