Hwang verzon alle bewijzen stamcellen

Alle publicaties van de Koreaan Woo Suk Hwang over menselijke stamcellen geproduceerd met gekloonde embryo's blijken vals. De hond Snuppy, 's werelds eerste hondenkloon, is wel echt.

De Koreaanse wetenschapper Woo Suk Hwang heeft ook de resultaten van zijn eerste Science-publicatie uit 2004 vervalst. Dat blijkt uit een vernietigend eindrapport dat een speciale onderzoekscommissie van de Seoul National University vanmorgen over de zaak Hwang presenteerde. De commissie concludeert dat Hwang geen stamcellen heeft geproduceerd uit menselijke klonen, laat staan stamcellen die zijn afgestemd op individuele patiënten.

Dat Hwang deze “patiënteigen' stamcellen, waarover hij in mei 2005 in Science publiceerde, nooit heeft gemaakt bleek in december ook al uit een tussenrapportage van de onderzoekscommissie. Nu blijkt dat ook het voorafgaande onderzoek, het produceren van embryonale stamcellen uit gekloonde menselijke embryo's, verzonnen is. De onderzoekscommissie liet het DNA van deze stamcellen vergelijken met materiaal van verschillende donoren, en kwam tot de conclusie dat de kloon waaruit de stamcellen zijn geoogst het resultaat was van parthenogese, oftewel een maagdelijke bevruchting die voortkwam uit de versmelting van de eicelkern met genetisch materiaal van de vrouw zelf (een “poollichaampje') en niet van een andere vrouw. Hwang heeft dat geprobeerd te verhullen door valse DNA-grafieken en foto's als bewijs aan te leveren.

De commissie haalde verder boven water dat het lab van Hwang tussen november 2002 en november 2005 in totaal 2061 eicellen van 129 vrouwen ontving. Dat blijkt uit getuigenverklaringen. Hwang beweerde eerder dat hij slechts 185 eicellen had gebruikt voor zijn laatste onderzoek, maar dat zijn er minstens 273 geweest. Bovendien moet Hwang op de hoogte zijn geweest van onethische praktijken rondom de winning van eicellen, omdat hij persoonlijk een studente naar het ziekenhuis begeleidde waar zij een eiceldonatie onderging. Hwangs publicatie over de hondenkloon Snuppy (Nature, augustus 2005) blijkt wel authentiek.