Hennepplantage ontdekt in popzaal in Leeuwarden

LEEUWARDEN, 10 JAN. De Leeuwarder politie heeft gisterochtend een hennepkwekerij ontmanteld in Muziekcentrum Schaaf. De plantages waren goed verstopt in het eeuwenoude gebouw: één bevond zich achter een geheime deur van de studio die ook in het pand is, de ander bevond zich boven het podium onder een dubbele dakconstructie en was slechts met een geheime lift te bereiken. De politie, door tips geattendeerd op deze illegale bedrijvigheid, moest er een uur naar zoeken. De twee eigenaren van het pand en een klusjesman zijn gearresteerd. “Ik zag ineens allemaal agenten, ik dacht dat ze examen kwamen doen“, zegt een stomverbaasde organisator Harrie Muis, want ook voor dat doel werd het zalencentrum wel gebruikt. Muis organiseert namens stichting Het Podium met gemeentesubsidie popconcerten in Muziekcentrum Schaaf en houdt daar ook kantoor. Muis: “Ik had werkelijk geen flauw idee dat ze hiermee bezig waren. Ik dacht dat het bedrijf vrij goed liep.“ Muziekcentrum Schaaf was onder de oude naam Zalen Schaaf heel lang een begrip in Leeuwarden. De geschiedenis van het pand als concertzaal gaat terug naar het einde van de achttiende eeuw. De huidige eigenaren, van wie een ooit zitting had in de groep Road die midden jaren zeventig nog een top-40-hitje scoorde, kochten het pand in 1995 van de gemeente Leeuwarden. Ze vestigden er ook hun studio. Daar werd onder andere de eerste versie (maar niet de uiteindelijke hituitvoering) van Wêr bisto van Twarres opgenomen. Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de concerten in Muziekcentrum Schaaf, waar de komende maanden Gare Du Nord, Epica en Bløf zouden spelen. “Ik vrees dat de burgemeester de tent een tijdje dichtgooit“, zegt Muis. “Het punt is dat de veiligheid van het publiek in gevaar is gebracht. Daar zal zich vast een bestuursrechter over buigen.“