Groenink bezorgd over AFM

Traditioneel werd op de nieuwjaarsreceptie voor de financiële pers van ABN Amro, gisteravond in Amsterdam, met geen woord gerept over de resultaten van het voorbije jaar. Maar één cijfer wilde topman Groenink wel onthullen: het aantal persberichten dat de bank vorig jaar verspreidde was met 50 procent toegenomen tot 99.

Dit record illustreert voor de bank het karakter van 2005, het jaar waarin communicatie met de buitenwereld van groot belang was. De overnamestrijd rond Antonveneta in Italië en de miljoenenboetes in de Verenigde Staten bezorgden de persdienst overuren. “Sorry dat wij u zo hebben beziggehouden“, grapte Groenink in zijn nieuwjaarsrede.

De topman sprak zijn bezorgdheid uit over de nieuwe regelgeving van beurstoezichthouder AFM over koersgevoelige informatie. Die leidt tot “verwarring in de markt“. Groenink doelde op het annuleren door ASML van zijn persconferentie over de jaarcijfers uit angst voor sancties van de AFM. “Een omgeving waarbij de deuren op slot gaan uit angst streng gestraft te worden voor het maken van fouten - oprechte fouten - is niet in het belang van de markt en onze economie. Ik ben ervan overtuigd dat niemand dit wil, en zeker niet de AFM.“

De persconferentie van ABN Amro op 31 januari gaat gewoon door.