Geen Oranje via de NOS

In de race om het uitzenden van nieuwe kwalificatiewedstrijden van het Nederlands voetbalelftal zullen de commerciële televisiezenders geen concurrentie van de NOS hebben. Dat heeft de publieke omroep wegens geldgebrek vanochtend besloten.

In de aanloop naar het WK in Duitsland waren de kwalificatieduels al te zien bij de commerciële zenders. De thuiswedstrijden waren te zien bij SBS6 en “Oranje uit' kwam bij Talpa op de buis. Voor nieuwe kwalificatiereeksen na het WK zullen kijkers opnieuw een commerciële zender moeten opzoeken.

Eindtoernooien wil de NOS wel blijven uitzenden, als het budget het in de toekomst nog toelaat. “Door de regering opgelegde bezuinigingen en tegenvallende STER-inkomsten treffen de NOS en dus ook Studio Sport hard“, aldus NOS-directeur Gerard Dielessen vanochtend. “Wij moeten de komende jaren flink bezuinigen, ook op de aanschaf van sportrechten.“

Voetbalbond KNVB heeft de televisierechten voor de uitduels van het Nederlands elftal onlangs gekocht. De bond gaat deze rechten, die zij tot 2010 heeft bemachtigd, zelf verkopen.