Een toetsenbord dat een kop koffie overleeft

Een flexibel siliconen toetsenbord is handig om mee te nemen en om in een stoffige omgeving te gebruiken. Wel is het even wennen aan de stroeve, rubberachtige toetsen.

Flexibel toetsenbord kan worden opgerold

Ze zijn vanaf zo'n 30 euro te koop via internet. Op de sites van Masterman en Display International staan foto's waarop te zien is dat een kopje koffie over het siliconen toetsenbord wordt gemorst. Bij Display International rijdt er zelfs een motorfiets overheen.

Zojuist is het Full Sized-Keyboard van Masterman aangesloten, waarmee nu deze tekst wordt getypt. Dat gaat eenvoudig door hem in de aansluiting voor het gebruikelijke toetsenbord te pluggen. Het Masterman toetsenbord heeft zowel een ps/2 (gebruikelijk bij pc's) als een usb-plug. Voor pda's (organizers) en kleine handheld-computers zijn veelal merkgebonden, kleinere oprolbare toetsenborden verkrijgbaar.

Het toetsenbord ziet er mooi uit en werkt geluidloos. Het is niet alleen voor onderweg of op reis handig (ook voor laptops geschikt), maar ook voor plekken waar het stoffig is, met agressieve vloeistoffen wordt gewerkt of kans op morsen is. Er komt namelijk geen vuil onder de toetsen, doordat er geen openingen zijn. Dat betekent dat het toetsenbord met water makkelijk te reinigen is.

Verschillen met conventionele toetsenborden zijn: de spatiebalk is in twee delen gesplitst (makkelijker op te rollen) en enkele toetsen hebben andere symbolen. Je moet de stroever aanvoelende, rubberachtige toetsen iets nadrukkelijker en zorgvuldiger indrukken. Dat is even wennen. Aanvankelijk maak je meer fouten en lijkt het toetsenbord voor langdurig, intensief gebruik minder geschikt. Evident nadeel is dat de uitgeprobeerde toetsenborden geen vergrendeling hebben, zodat bij het oprollen de toetsen alsnog kunnen aanslaan.

Eind vorige eeuw verschenen de eerste oprolbare toetsenborden. Die waren duurder dan de nieuwste generatie. Zo kostten ze bij Backshop in 1999 279 gulden. Alex Rodi van Backshop: “Ik verkocht ze vooral aan ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria, maar ben ermee gestopt wegens de minder goede kwaliteit. Toen de Chinezen met veel goedkopere kwamen, was het voor mij niet interessant meer.“ De meeste flexibele toetsenborden - er zijn zo'n tien verschillende op de markt - zijn merkloos en komen nu uit Zuidoost-Azië. De toeleveranciers geven veelal een jaar garantie.

J. de Jager van Masterman: “We leveren ze vooral aan de medische markt, omdat ze goed te reinigen zijn qua bacteriën, aan mensen met een fysieke handicap, die bijvoorbeeld vocht uit de mond verliezen en mensen die vaak onderweg zijn. Met de levering van de Amerikaanse CoolThree, die erg mooi is, zijn we tijdelijk gestopt, omdat dit nieuwe product nog te veel kinderziekten heeft, zoals toetsen die uitvallen door te strak oprollen.“

Op de site van www.bestel.nl geven vier kopers hun mening. Bij twee scoort hij vier van de vijf sterren (bij een betonfabriek functioneert hij na een half jaar in een stoffige omgeving nog goed), één koper geeft zelfs vijf sterren en één twee (“veel typefouten door andere toetsen“).

Ir. Piet van Lingen verricht als ergonoom bij TNO onderzoek naar toetsenborden en muizen: “Voor intensief gebruik is het van belang, dat toetsen niet te klein zijn en dat het “actiepunt' voelbaar is. Anders wordt de foutkans groter, ondervind je meer stress en neemt de kans op RSI-klachten toe. Dat deze toetsenborden platter zijn, kan zelfs gunstig zijn. Maar als je de toetsen harder moet indrukken, kan dat nadelig werken. Dat de toetsen stroever zijn, lijkt me weer geen probleem.“

Het Full Sized-Keyboard van www.masterman.nl kost (exclusief verzendkosten en BTW) 47 euro, een kleinere versie (met 85 in plaats van de gebruikelijke 109 toetsen - het numerieke gedeelte ontbreekt) 42,50 euro. De Flexkeyboard van www.vlemmixtextiel.nl kost 30,45 euro (incl. BTW), ook verkrijgbaar met verlichting, draadloos of zonder numeriek gedeelte. De True-Touch van www.bestel.nl kost 29,90 euro (incl. BTW).

    • Lex Veldhoen