Een geheime meidenmachine

Gevonden. Twee jaar naar gezocht. Een kleine naaimachine. Het meisje wou een jurkje maken op de grote. Die is te gevaarlijk. Hoe gevaarlijk? Dat valt eigenlijk mee. Ze kan per ongeluk vier vingertjes aan elkaar naaien. Met een tornmesje heb je ze zo weer los en de schone gaatjes in de vingertjes dichten snel. Maar een simpele meidenmachine zou een uitkomst zijn. (Ja, weet ik, er zijn ook jongens die het willen kunnen.) Het zoeken duurde zo lang omdat de importeur een naaimachientje geheimhield.

Naaimachine voor meisjes

Er is in Amerika een lelijkheid van het Barbie-concern op de markt en er zijn nog Russische speelgoednaaimachines te koop. Nostalgie met een slinger. Ze worden ook als antiek aangeboden op internet en je komt ze tegen in cafés waar de rommelmarkt aan de muur hangt. Krengen zijn het. Ze naaien alleen een kettingsteek, als ze al willen naaien. Geen kind dat er langer dan een kwartier achter zit.

Er is (was) geen goede kindernaaimachine. Meiden vragen erom en een enkel joch, maar Vroom & Dreesmann hoort ze niet.

Klanten van naaimachinespecialisten in Nederland worden gemiddeld steeds ouder en winkeliers zijn bang samen met de abonnees van Knip uit te sterven. Maar van een klein verlangen hebben ze geen weet. “Er is geen markt voor kindernaaimachines“, zegt bijna elke importeur en winkeliers zeggen het na.

Ik belde alle grote merken. De importeur van een in Nederland onbekend merk naaimachines vertelde me eertijds over een nieuwe kindermachine die verkocht wordt in Azië en Amerika. Ook in Italië, zag ik op internet. Niet in Nederland. Ik vroeg of hij er eentje mee kon laten komen in een container moedermachines. Hij zou een partijtje bestellen, beloofde hij. Later mailde hij dat het experiment niet doorging.

Maar vorig najaar doken er stilletjes een paar op in een klein aantal naaimachinewinkels. De Sew Mini van Janome. De importeur in Hoofddorp is als de dood dat iemand hem te vroeg tegenkomt. Nederlandse vrouwen (m/v) zijn er nog niet aan toe.

Hij legt het uit. De in Nederland onbekende fabrikant Janome is de grootste ter wereld in naaimachines. Oorspronkelijk Japans, nu met productievestigingen in verschillende Aziatische landen. Dat we er nooit van hoorden, komt omdat de machines van Janome hier beroemd werden onder de merknaam Lewenstein. Er zijn ook Husqvarna- en Pfaff-naaimachines door Janome gemaakt.

Janome probeert sinds een paar jaar zelf in Nederland als merk bekend te worden. Redenering in Hoofddorp: als mensen niet weten dat het een groot en sterk merk is, denken ze dat de Janome Sew Mini een prul is uit China.

Maar het is een geweldige, volwaardige naaimachine, gemaakt in Thailand en niet alleen geschikt voor kinderen. Ook voor mannen die zelf hun broekspijpen willen inkorten. En voor iedereen die alleen voor- en achteruitnaaien wil, acht verschillende steken, twee zigzag, verder niks en niet computergestuurd.

Bij de machine zat tot verrassing van de winkelier waar ik hem kocht geen gebruiksaanwijzing. Die bestaat wel, maar men vergat hem bij te sluiten. Is ook niet nodig, zo makkelijk is de Sew Mini. Vers uit de doos had het elektrische voetpedaalbediende machientje van 28 x 22 x 12 centimeter in een half uur mijn eerste jurk gestikt.

De geheime Sew Mini's kosten hier 99 euro per stuk. Amerikaanse internetwinkels bieden ze aan voor rond de 55 dollar.

In Amerika wacht de fabrikant een schadeclaim als een kind zich prikt aan een stuk speelgoed. Daarom staat op de doos: “Als u een speelgoednaaimachine zoekt hebt u de verkeerde doos te pakken. Dit is geen speelgoed maar een geweldige machine voor jonge beginners vanaf 8 jaar.'

Op de website van de Nederlandse importeur (www.janome.nl) wordt het machientje helemaal niet genoemd. Val hem lastig voor je meisje.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk