De frequentie van Autoriteit FM

Een merkwaardige boodschap van bestuurslid Paul Koster van de Autoriteit Financiële Markten. Het bestuurslid van de financiële toezichthouder probeerde bang geworden beursgenoteerde bedrijven afgelopen zondag gerust te stellen. Maar in wezen zaaide hij meer onrust.

Voor de microfoon van BNR Nieuwsradio zei hij dat beursbedrijven vooral moeten doorgaan met het houden van persconferenties. “Zolang je maar niet afwijkt van de boodschap“ uit eerder verspreide persberichten. Koster reageerde op het besluit van chipmachinefabrikant ASML om rond de bekendmaking volgende week van de jaarcijfers géén persconferentie te houden. ASML beperkt zich tot het versturen van een persbericht en het houden van één gezamenlijke conference call voor journalisten en analisten. Dit, zo redeneerde ASML, om te voldoen aan de nieuwe regelgeving van AFM op het gebied van bekendmaking van koersgevoelige informatie.

Die nieuwe regels, vervat in de Wet marktmisbruik, zijn sinds 1 oktober van kracht en schrijven voor dat koersgevoelige informatie gelijktijdig aan alle beleggers moet worden gemeld. Dat geschiedt bij voorkeur met een persbericht dat met één druk op de knop naar alle media tegelijkertijd wordt verstuurd.

Al een maand na inwerkingtreding van de wet liet AFM haar tanden zien, toen het automatiseringsbedrijf Getronics terugfloot. Topman Klaas Wagenaar had een interview gegeven aan financieel persbureau Betten, waarin hij iets zou hebben geroepen over de vooruitzichten in 2006, dat niet in een eerder verspreid persbericht stond.

Koster zei voor de radio dat ASML de nieuwe wet verkeerd interpreteert. Persconferenties hoeven heus niet te worden afgelast. In hetzelfde interview kondigde de toezichthouder evenwel aan diezelfde conferenties at random te gaan bezoeken om met eigen oren en ogen te controleren of de cijferinformatie van bedrijven wel juist wordt verstrekt.

Dat belooft wat.

Voortaan moeten de persdiensten van beursgenoteerde bedrijven dus goed opletten wie er in de zaal zitten. Wie zijn de echte journalisten, wie de neppers? Hoe ziet een AFM-luistervink incognito eruit? Zou die, om niet op te vallen, pro forma een obligate vraag stellen aan de bestuursleden achter de tafel? Welke naam zouden ze fingeren voor hun medium? Radio A-FM?

Eén medewerker van AFM zal zeker niet worden ingeroosterd in de steekproefbezoeken. Want welke plaksnor hij ook opplakt, welke toupet hij opzet, het postuur van AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen is onmiskenbaar.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen