Dagblad leent geld van lezers

Het Friesch Dagblad (oplage 20.000) schrijft een lening van 400.000 euro uit onder zijn abonnees om investeringskapitaal te verwerven. Het Friesch Dagblad, in 1903 opgericht in kringen van de Antirevolutionaire Partij (ARP), is de enige zelfstandige christelijke regionale krant van ons land. De krant leed in 2004 een fors verlies. Vorig jaar werd gereorganiseerd en een bescheiden winst behaald.

De krant zoekt nu abonnees die ten minste 500 euro willen lenen. De aflossing vindt plaats binnen tien jaar tegen een rente van 2,5 procent. Volgens hoofdredacteur/algemeen directeur Lútsen Kooistra hebben in enkele dagen al zestig abonnees gereageerd. “Ongelooflijk. Een aantal mensen wil geld schenken. Zeker de helft zegt de rente niet te hoeven.“ Het idee van de lening komt uit de lezerskring. Met het geld wil het FD investeren in kwaliteitsverbetering. Zo komen er meer pagina's met regionaal nieuws. Ook is het geld bestemd voor campagnes om meer abonnees te werven voor de krant en de weekkrant Het Goede Leven.

It deiblêd, zoals het wordt genoemd, stootte onlangs een deel van zijn drukkerijactiviteiten af aan Hoekstra Boom Offset Rotatie in Emmeloord/Meppel.