Da giorgio in Viareggio

Nodig: 1 venkelknol 2 lenteuitjes; 2 tomaten; 1 stengel bleekselderij; 1/2 groene paprika; 1/2 rode paprika; 3 worteltjes; 1 handje rucola; 1/2 gekookte kreeft; 5 scampi; 100 g gekookte gepelde garnalen

In deze tijd beslissen veel mensen waar ze dit jaar met vakantie naar toe zullen gaan. De vakantiebeurs die deze week in Utrecht wordt gehouden biedt bij die keuze een helpende hand. Uit een enquête gehouden onder de lezers van het tijdschrift Reizen blijkt dat Frankrijk niet langer het favoriete vakantieland is. Frankrijk zakte naar de derde plaats. Op de tweede plaats staat Spanje. Op nummer 1 : Italië. Nederlanders houden niet alleen van de Italiaanse steden en de mooie pleinen, maar ook van het lekkere eten. Een eet-reistip: vlieg goedkoop naar Pisa en breng een bezoek aan de oude-glorie-badplaats Viareggio, waar tweemaal per dag kleine vissersbootjes verse vis en schelp- en schaaldieren aanvoeren. Op 12, 19, 26 en 28 februari en 5 maart is in Viagreggio ter gelegenheid van het carnaval een lange stoet spectaculaire praalwagens met wel 30 meter hoge figuren van papier-maché te zien, waar men uit heel Italië op afkomt. Na de optocht wordt er uiteraard gegeten. Bijvoorbeeld bij Da Giorgio, Via Zanardelli 71. Als je binnenkomt in dit restaurant, dat ooit een apotheek was, valt je oog direct op trots uitgestalde kistjes met de verse vis en bewegende schaaldieren die in de keuken worden verwerkt. De kok houdt van pure smaken. Heerlijk zijn de scampi, die als voorgerecht rauw, maar wel gepeld worden opgediend. Aan de muren hangen gesigneerde foto's van illustere bezoekers als Robert de Niro, Pavarotti en Gina Lollobrigida. Aragosta alla catalana is een hoofdgerecht waar makkelijk 2 mensen van kunnen eten. Op een bord, formaat schaal, ligt een 15 centimeter hoge berg van verschillende groenten en schaaldieren. Het gerecht is elke dag anders van samenstelling, die afhangt van aanvoer en kwaliteit. Kies dus voor een Nederlandse versie van dit gerecht, het aanbod is hier immers ánders, de allerlekkerste dingen uit. Kook de venkel, bleekselderij en worteltjes beetgaar en laat afkoelen. Snijd de venkelknol in vieren, de schoongemaakte bleekselderij in reepjes en de tomaat en paprika in stukken. Verdeel groenten, schoongemaakte uitjes en sla over een bord . Voorzie de groenten van zout, olijfolie en citroensap. Leg de uitverkoren vis er bovenop.

Anne Scheepmaker

Morgen: “palmfruitsoup'

    • Anne Scheepmaker