Chauffeur, pardon, miljardair Tamir Sapir

huis1.jpgZo nu en dan moet het kunnen: een verhaal over een taxichauffeur die miljardair werd en deze week het duurste huis van de stad kocht.

In 1976 kwam Tamir Sapir uit Georgië naar New York, werd er taxichauffeur. Na drie jaar begon hij een electronicazaak. Hij bouwde een goede relatie op met een van zijn klanten, een olieminister uit de voormalige Sovjet-Unie. De minister maakte het uiteindelijk voor Sapir mogelijk oliecontracten in Europa te verkopen.

huis2.jpgKijk hier naar zijn foto en lees het interview door een Russisch tijdschrift die zijn toenmalige woning consequent aanduidt als Tramp [slet] Tower in plaats van Trump Tower, naar die andere vastgoedtycoon.

Tamir Sapir werd rijk en stak zijn geld sinds begin jaren ’90 in New Yorks vastgoed. En dan nu: het duurste huis van de stad, voor 40 miljoen dollar (33 miljoen euro). Het huis staat aan Central Park, in een stukje dat beter bekend als Millionaire’s Row.

Het huis stond te koop voor 50 miljoen dollar, maar muzikant Lenny Kravitz en de verkopers kwamen er niet uit. Sapir zag zijn kans schoon. Het pand was eerder van tabakserfgename Doris Duke en heet nu ‘Duke Semans Mansion’, en ligt recht tegenover het Metropolitan Museum.

Het heeft elf open haarden van marmer, drie liften en een mansardedak. Sapir gaat de onderste vijf verdiepingen gebruiken om zijn collectie van Europees ivoor tentoon te stellen. Hij overweegt samen met zijn vriendin en hun dochtertje de bovenste twee verdiepingen te betrekken.

    • Freek Staps