Bush wordt opgeroepen als jurylid

Het is de plicht van iedere Amerikaan: zitting nemen in een jury bij een rechtszaak. Slechts een enkeling krijgt soms ontheffing vanwege zijn beroep. Zo niet de president. In december werd jurylid nummer 286 door McLennan County, waar de ranch van George Bush ligt en hij als inwoner staat ingeschreven, opgeroepen om zijn plicht te vervullen.

Hoewel Amerikanen vaak proberen onder jurydeelname uit te komen, wil Bush volgens The Cristian Science Monitor wel zitting nemen. Hij noemde het “een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een burger“.

Een lokale rechter heeft de president enige speelruimte gegeven: vanwege zijn drukke werkzaamheden mag Bush zelf kiezen wanneer hij komt. “Hij kan gewoon aan komen zetten, al hoop ik dat hij het even aankondigt zodat we genoeg veiligheidsmaatregelen kunnen nemen“, zegt Karen Matkin, van de rechtbank van McLennan County, tegen de krant.

Mogelijk wordt Bush tijdens voir dire, een voorafgaande ondervraging van juryleden, ongeschikt bevonden. Advocaten hebben een voorkeur voor gewone, makkelijk beïnvloedbare juryleden.