Beursindex van New York boven 11.000

De Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones is gisteren door de psychologische grens van 11.000 punten gegaan. Sinds juni 2001 sloot de New Yorkse beurs niet zo hoog.

Het optimisme op de beurs wordt veroorzaakt door een mogelijk naderend einde van renteverhogingen. Daarnaast reageerde de beurs positief op de ontkenningen van het noodlijdende autoconcern General Motors over het aanvragen van uitstel van betaling. Ook zien beleggers en analisten de cijfers van bedrijven met vertrouwen tegemoet.

De Dow Jones-index, de langstlopende beursindex ter wereld, is een mandje van dertig fondsen, de zogenoemde blue chips. De index is samengesteld door journalisten van Amerikaanse zakenkranten.

Hij sloot gisteren met een winst van 0,5 procent op 11.011 punten. De index is nu nog maar 6 procent verwijderd van het hoogst behaalde punt ooit. Dat is 11.750 punten, wat werd bereikt tijdens de internethausse van januari 2000.

Het optimisme op de beurs wordt met name veroorzaakt door de notulen van de Federal Reserve, het Amerikaanse systeem van centrale banken. Deze notulen werden begin vorige week al bekend.

Sinds de bekendmaking stijgt de Dow Jones-index omdat uit de notulen blijkt dat de Fed zinspeelt op een einde aan de renteverhogingen. De afgelopen anderhalf jaar is de rente al dertien keer verhoogd en beleggers vrezen dat nog meer verhogingen de economie zullen afremmen.

Ander positief nieuws kwam uit Detroit, waar deze week een jaarlijkse autoshow wordt gehouden. Zowel de bestuursvoorzitter van General Motors, R. Wagoner, als zijn tweede man R. Lutz ontkende de afgelopen dagen dat hun bedrijf later dit jaar uitstel van betaling zal aanvragen.

General Motors maakt moeilijke tijden door, heeft dalende marktaandelen en grote financiële problemen. Daarnaast verliest het dit jaar volgens marktkenners de positie van grootste autoverkoper ter wereld. De GM-bestuurders zeggen dat de al eerder aangekondigde sluiting van twaalf fabrieken en het ontslag van 30.000 werknemers het bedrijf helpen weer winstgevend te worden.

Analisten toonden zich gisteren in Amerikaanse media gematigd optimistisch over het bereiken van de grens en verwachten dat de stijging niet lang zal aanhouden. Naast de notulen van de Fed zijn er meerdere tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie, zo stellen zij. Een daarvan is de achterblijvende banengroei.