“We moeten Europa nieuw elan geven'

Oostenrijk wil dit halfjaar als voorzitter van de Europese Unie het vastgelopen debat over de Europese Grondwet nieuw leven inblazen. “We moeten Europa nieuw elan geven“, aldus Wolfgang Schüssel.

De Oostenrijkse bondskanselier zei dit vanmiddag in Wenen na een ontmoeting met de voltallige Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Nu de regeringsleiders van de Unie het eind vorig jaar onder leiding van de Britten alsnog eens zijn geworden over de begroting, kan Oostenrijk zich als voorzitter concentreren op de toekomst van de Europese Grondwet. Het ratificatieproces is tot stilstand gekomen nadat in referenda in Frankrijk en Nederland de bevolkingen zich er tegen uitspraken. Om de Grondwet van kracht te kunnen laten worden moeten alle 25 landen van de Unie ermee instemmen. De Grondwet was bedoeld om de besluitvorming in de uit steeds meer landen bestaande Europese Unie soepeler te laten verlopen. Ook diende de Grondwet ervoor om Europa doorzichtiger te maken.

Aanvankelijk zou de ratificatieprocedure aan het eind van dit jaar beëindigd moeten zijn. Na het nee van Frankrijk en Nederland besloten de regeringsleiders een “reflectieperiode' in te bouwen. In juni van dit jaar moet een tussenbalans worden opgemaakt, die door Oostenrijk wordt voorbereid. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Ursula Plassnik zei gisteren dat zij de komende tijd vooral vragen wil stellen. Zij reist morgen af naar Parijs voor een gesprek met haar Franse ambtgenoot Philippe Douste-Blazy. De dag daarna heeft ze in Den Haag een gesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Ben Bot.

Volgens Plassnik is het Grondwet-project bedekt met een laag sneeuw en wordt er gewacht op de lente. In een gesprek met journalisten zei de Oostenrijkse vice-premier Hubert Gorbach dat er hem niet aan de bestaande tekst ,,een beetje gedokterd“ kan worden, maar dat die fundamenteel herschreven moet worden, met meer aandacht voor de verdeling van de verschillende bevoegdheden binnen de Europese Unie.