'Waar' is leuk voor kinderen maar tam

Vooral de muziek is mooi in de kindervoorstelling Waar van Unieke Zaken. Zoetzuur en live gespeeld op klarinet, banjo en bureau door ex-Dogtroep medewerker Ted van Leeuwen.

Van Leeuwen speelt ook Bas, de dode broer van Riem Stoffers (Peter Bolten). Riem en Bas hadden samen een winkel waarin “álles te koop is'. Maar in zijn eentje maakt Riem er een bende van. De rekeningen vliegen hem om de oren, en iedere keer als de bel gaat, raakt hij in paniek. Zelfs zijn bed kan hij nauwelijks meer aan; hij komt klem te zitten. Dus staat Bas nog even op uit de dood om zijn broer bij te staan. De wensdroom van iedere rouwende.

Waar, voor kinderen vanaf vier jaar, is kleurrijk, onderhoudend en een beetje tam. Er is voorzien in een aantal van de gebruikelijk trucs om kinderen te vermaken. Er is een verstopspelletje, het decor kan kantelen en busjes, kopjes en andere spullen vallen geregeld op de grond.

Er is zelfs nog ietsje meer. Als de broers op vakantie gaan, doen ze dat in eerste instantie op een kist met wielen van dienbladen. Aan zee vissen ze vanachter een paraplu een visje op, ze bakken het en trekken het tenslotte als graat uit de keel.

Over het wonder dat een broer uit de dood terugkeert wordt in de voorstelling echter met geen woord gerept en veel spel wordt er ook al niet aan vuil gemaakt. Na het uitstapje ziet Bas dat het goed is en hij vertrekt zoals hij gekomen is; hij kruipt in een lade van de archiefkast. Broer gezien, kastje dicht.

Voorstelling: Waar door Unieke Zaken. Spel: Peter Bolten en Ted van Leeuwen. Eindregie Vincent de Rooij en Csilla Lakatos. Vanaf 4 jaar. Gezien: 8/1 Theater de Vest, Alkmaar. Tournee t/m 14/5. Inl.: www.uniekezaken.nl, 072-511 1442

    • Jowi Schmitz