VN-bevelhebber Haïti dood

De bevelhebber van de VN-vredesmacht op Haïti, de Braziliaanse generaal Urano Teixeira da Matta Bacellar, is zaterdagochtend dood aangetroffen op het terras van zijn hotelsuite in hoofdstad Port-au-Prince.

De generaal heeft naar het zich laat aanzien zelfmoord gepleegd. De 58-jarige voerde sinds augustus het bevel over de 7.600 leden tellende zogeheten Minustah vredesmacht in Haïti. De internationale troepenmacht is in Haïti nadat president Aristide twee jaar geleden na ernstige ongeregeldheden het land moest verlaten.

De dood van generaal Bacellar volgt kort nadat bekend werd dat de presidentsverkiezingen in Haïti voor de vierde keer zijn uitgesteld. De 3,5 miljoen kiesgerechtigde Haïtianen hadden eigenlijk gisteren naar de stembus zullen gaan. Maar aanhoudende administratieve problemen zoals de distributie van nieuwe identiteitskaarten heeft opnieuw geleid tot uitstel. De aanvankelijk voor begin november 2005 geagendeerde verkiezingen zijn nu gepland voor 7 februari.

Brazilië is met 1.200 soldaten de belangrijkste leverancier van de vredesmacht. Het bevel is daarom in Braziliaanse handen. De Braziliaanse regering heeft een grondig onderzoek gelast naar de doodsoorzaak van de bevelhebber. De regering van president Lula heeft toegezegd dat Brazilië wel zijn militaire aanwezigheid op Haïti handhaaft. Het bevel over de VN-troepen is voorlopig overgenomen door de Chileen Eduardo Aldunate Herman.

Er is het afgelopen jaar veel kritiek geuit op Minustah. De criminaliteit in Haïti is ondanks de duizenden buitenlandse soldaten de afgelopen maanden fors toegenomen. Iedere dag worden gemiddeld zo'n tien mensen ontvoerd in ruil voor losgeld. De afgelopen maand overkwam dat bijvoorbeeld missionarissen, internationale hulpverleners, journalisten en leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Sommige sloppenwijken in de hoofdstad zijn niet toegankelijk omdat bendes er de dienst uitmaken.