Televisie Voorkeur

actualiteiten

Twee vandaag. Verslag van de ontruiming door justitie en het minsterie van Defensie van het 6 hectare bos dat gekapt moet worden in het Limburgse natuurgebied Schinveld. De bomen belemmeren de landingsroute. Actievoerders van Groenfront!! wilden voorkomen dat het bos wordt omgezaagd. Ned.2, 18.20-18.50u.

Joe, het "geweldplegertje" in de Toekomst

Netwerk. Het verhaal van Martine wier schizofrebe broer op 1 november vorig jaar broer hun vader vermoordde. Jarenlang heeft de familie hulp gezocht bij verschillende personen en instanties. Ze vonden nergens gehoor, omdat de meerderjarige jongen zelf geen hulp accepteerde. Martine vindt dat de moord voorkomen had kunnen worden als er op tijd was ingegrepen. Nu roept ze middels een petitie politici op om de wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) aan te passen om te zorgen dat psychiatrisch patiënten ook tegen hun wil kunnen worden behandeld. Ned,1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over de ontruiming van het bos in het natuurgebied Schinveld en een gesprek met de chauffeur en persoonlijke vriend van de Israëlische premier Sharon. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Owls: Silent hunters. De uil is een jager van 's avonds tot 's ochtends, een spookachtige verschijning met geruisloze vleugels en een onfeilbare jachttechniek. National Geographic, 20.00-21.00u.

Around the world in 80 treasures: Afl: Peru to Brazil. Dan Cruickshank trekt de regenwouden van het Amazonegebied in en gaat via de bergen van Peru naar Paaseiland. BBC2, 20.00.20.30u.

Tales from palaces: Signs of life. Aflevering in de serie over de Britse koninklijke paleizen. Vanavond wordt Kew Palace aangedaan en de inscripties die door gevangenen zijn aangebracht in de Tower worden bekeken. BBC2, 21.00-21.30u.

Tote haben keine Lobby: Der Elektriker. Eerste afleverinf van een tweeluik over de moord op de levenslustige 39-jarige Janja Pillinger. Zij wordt door politieagenten dood aangetroffen in haar bed en gaan er van uit dat dit een routinezaak is. De jonge vrouw is al de vierde echtgenote die aan de zijde van elektricien Otto Pillinger sterft en pas nu gaat er een belletje rinkelen bij het openbaar ministerie. ARD, 21.00-21.45u.

When expeditions go wrong: CSI on Everest. Reportage over bergbeklimmers die voor een moreel dilemma staan als ze op de Everest twee groepen klimmers in doodsnood aantreffen. Moeten ze hun leven wagen voor een onmogelijke opgave? National Geographic, 21.00-22.00u.

Zembla. Herhaling van de uitzending van 5 december van het vorig jaar over dure kankermedicijnen. Onder kankerspecialisten heerst grote bezorgdheid over de betaalbaarheid van dure kankerbehandelingen. Artsen vrezen dat patiënten om financiële redenen bepaalde middelen niet krijgen. De uitzending is eerder uitgezonden op 5 december. Vanwege de vele reacties heeft de redactie besloten de uitzending te herhalen. Ned.3, 21.10-22.00u.

Keerpunt: Kernraketten voor Florennes. Serie over kantelmomenten in de Belgische nationale geschiedenis. Op 15 maart 1985 verklaarde premier Martens dat de regering diezelfde nacht heeft beslist dat België kernraketten zal plaatsen, ondanks het jarenlange protest van de vredesbeweging. Een Amerikaans transportvliegtuig met aan boord 16 kernkoppen is op dat moment al uren onderweg naar Florennes. Hoe kan dat? België 2 (Canvas), 20.45-21.35u.

BNN Docu. Korte documentaire van Patrick Lodiers over de sloop gaat van twee schoorstenen. De enorme stilte waarin de slopers hun voorbereidend werk doen staat in schril contrast met de explosie en het neerhalen van de pijpen. Ned.2, 23.30-23.50u.

Praatprogramma

MAX & Catherine. Deze week herhalingen terugblikken van uitzendingen in het vorig jaar met onder annderen Ivo Niehe, Willeke van Ammelrooy en Albert Verlinde. Vanvaf volgende maandag een serie nieuwe afleveringen. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gesprekken over het WK Biljart Artistique in Amsterdam met twee Nederlandse kanshebbers die laten zien wat zij op het biljart kunnen. Verder Jim de Groot en Bob Fosko die in de huid kruipen van Jake en Elwood als The Blues Brothers, naar de legendarische Amerikaanse klassieker en Anita Witzier en Fons de Poel over hun nieuwe consumentenprogramma Boemerang. Ned.3, 19.00-19.45u.

Sport

Holland sport. Actief sportprogramma met publiek en live-muziek van Ocobar met vanavond de schaatsers Gianni Romme en Mark Tuitert over de teleurstelling van het missen van de Olympische Spelen in Turijn en hun toekomst als schaatser. Daarnaast aandacht voor de doorgaans onzichtbare functionarissen rond de schaatsbaan. Zij moeten ervoor zorgen dat de wedstrijd vlekkeloos verloopt. Ned.3, 20.20-21.10u.

muziek

Klassiek: Verdi-requiem Dirigent Valery Gergjev van het Rotterdams Philharmonisch Orkest dirigeert het requiem van Verdi. Verdi's requiem wordt door sommigen gezien als een opera in een kerkelijk jasje, omdat hij de menselijke emoties erin heeft uitvergroot. De solisten kunnen schitteren als operazangers. Ned.3, 23.40-0.35u.