Stunt van “sensatie' Essers

Albertino Essers heeft in Frimley Green voor een stunt gezorgd door bij de Lakeside darts, het officieuze wereldkampioenschap, topspeler Ted Hankey te verslaan. Hij won met 3-1 van de Engelsman, die vorig jaar tot de kwartfinales kwam en het toernooi in 2000 won.

Essers kan tevreden zijn, wat er verder ook gebeurt. Hij won voor het eerst een partij op de Lakeside, bij twee eerdere gelegenheden sneuvelde hij in de eerste ronde. In 2003 en 2004 was Essers, bijgenaamd The Sensation, vroeg klaar. In 2004 was hij na de nederlaag tegen de Australiër Steve Duke zo ontgoocheld dat hij zijn pijlen met een grote boog het meer bij Frimley Green in slingerde.

Zaterdag was de darter uit Coevorden een stuk vrolijker. “Op naar de tweede ronde“, zei hij glunderend op tv bij SBS6. “Ted gooide minder goed dan normaal, ik schrok er zelf van.“

Hankey erkende dat hij minder had gespeeld dan normaal, maar gaf de credits aan zijn opponent. “Albertino was echt sterk vandaag, hij gooide op de juiste moment op zijn sterkst.“

Niels de Ruiter en Mareno Michels overleefden de eerste ronde niet. De Ruiter, hbo-student uit Nieuwegein, ging met 3-2 onderuit tegen de Engelsman Shaun Greatbatch, die na vier mislukte pogingen voor het eerst in Frimley Green de tweede ronde bereikte. Michels was kansloos (0-3) tegen een andere Engelsman, Paul Hogan. Co Stompé werd ook meteen uitgeschakeld. Hij had gisteren weinig in te brengen tegen de Schot Paul Hanvidge: 1-3.

Francis Hoenselaar deed wel wat er van haar verwacht werd. De als tweede geplaatste Rotterdamse won haar openingspartij tegen de Engelse Karen Lawman met 2-0. Ze mag het in de halve finale opnemen tegen Jan Robbins. Deze speelster uit Wales troefde Karin Krappen af. De tweede Nederlandse onder de beste acht haalde wel een hoger gemiddelde per pijl (25,04 tegen 24,66) maar liet het vervolgens afweten op de dubbels.