Sprinttitels Timmer en Groothuis

Marianne Timmer en Stefan Groothuis zijn gisteren in Assen de Nederlandse schaatskampioenen op de sprint geworden. Voor Timmer was het haar achtste nationale titel, waarmee ze de prestatie van zevenvoudig winnares Christine Aaftink verbeterde.

Op de halfoverdekte baan De Smelt behaalde Timmer als titelhoudster voor het eerst geen enkele afstandszege. De ritzeges gingen naar Sanne van der Star en Marieke Wijsman op de 500 meter. Barbara de Loor won beide keren de 1.000 meter. De regerend wereldkampioene op deze afstand wist zich niet te plaatsen voor de WK sprint, over twee weken in Heerenveen.

De Loor eindigde als vijfde in het klassement. Ze maakt nog wel kans op een startplaats voor de Spelen op de 1.000 meter. Vrijdag rijdt ze in Heerenveen een skate-off tegen Paulien van Deutekom, die in Assen veel tijd verspeelde op deze afstand. Van der Star werd op de Nederlandse kampioenschappen tweede en de bijna gestopte Wijsman vierde. Beiden gaan naar de WK, net als Timmer en haar ploeggenote Annette Gerritsen die als derde eindigde.

Bij de mannen was Jan Bos, die zich had afgemeld voor de NK, al verzekerd van een WK-ticket. Zijn ploeggenoot Groothuis zal hem over twee weken in Thialf vergezellen, net als de TVM'ers Gerard van Velde en Beorn Nijenhuis die respectievelijk tweede en derde werden op de NK. Erben Wennemars werd vierde en kan zijn wereldtitel sprint niet verdedigen.

De 24-jarige Groothuis legde zaterdag met een overwinning op de 1.000 meter de basis voor de eindzege. Gisteren eindigde hij op deze afstand op de tweede plaats. Op de 500 meter hield de rijder van Team Telfort de schade beperkt. Groothuis had zich op de 1.000 meter al geplaatst voor de Spelen. Sinds 1994 waren wisselend Bos, Wennemars en Van Velde de sterkste sprinters van Nederland.

Verrassend was de afstandszege van Jan Smeekens, gisteren op de 500 meter. Het 18-jarige sprinttalent hield de gevestigde schaatsorde achter zich, nadat hij zaterdag op het korte sprintnummer nog vierde was geworden. Op de 1.000 meter komt Smeekens nog kracht en longinhoud te kort. Hij eindigde op de tiende plaats in het totaalklassement.