Skiër Rocca wint vier slaloms op rij

De Italiaanse skiër Giorgio Rocca (29) domineert dit seizoen het onderdeel slalom. Hij won afgelopen weekeinde in Adelboden de vierde wereldbekerwedstrijd op rij en behield zijn ongeslagen status.

Rocca won eerder al wereldbekerwedstrijden in Beaver Creek, Madonna di Campiglio en Kranjska Gora. Hij ontpopt zich zodoende op de slalom tot topfavoriet voor het olympisch goud, volgende maand bij de Winterspelen in Turijn. Rocca noteerde een eindtijd van 1.39,14. De Amerikaan Ted Ligety eindigde als tweede, op 0,60 seconde. Lange tijd leek de 21-jarige skiër uit Park City Rocca serieus te bedreigen, maar een foutje vlak voor de finish voorkwam een overwinning. Het brons ging naar de Oostenrijkse wereldkampioen Benjamin: 1.39,92.

Hoewel Rocca nog lang niet kan tippen aan de indrukwekkende palmares van zijn illustere landgenoot Alberto Tomba, ligt hij op koers om eventueel een record te breken. Tomba, drievoudig olympisch kampioen en winnaar van 35 wereldbekerwedstrijden, won in 1994 zeven keer op rij.

De reuzenslalom in Adelboden was de laatste in wereldbekerverband voor “Turijn'. Winnaar werd Raich, die 27-jarige Tiroler, die een jaar geleden in Bormio op zowel de slalom als in de combinatie wereldkampioen werd. Hij won op de reuzenslalom eerder al de wereldbekerwedstrijd in het Sloveense Kranjska Gora.

“Ik ben goed in vorm“, concludeerde de Oostenrijker na zijn overwinning. “Of ik favoriet voor olympisch goud ben? Ach, als een Oostenrijkse skiër goed presteert, behoort hij altijd tot de favorieten.“

Raichs landgenote Marlies Schild won gisteren voor de derde keer in elf dagen een wereldbekerwedstrijd slalom. Dat gebeurde in de Sloveense wintersportplaats Maribor, waar zaterdag de reuzenslalom wegens de slechte conditie van de piste was afgelast. Schild bleef de Kroatische Janica Kostelic en Therese Borssen uit Zweden voor.

Schild, die voor de twee afdalingen 1.48,33 nodig had, profiteerde van een fout van haar 19-jarige landgenote Kathrin Zettel. Het grote talent uit Oostenrijk stond na de eerste run aan de leiding, maar miste in het begin van de tweede afdaling een poortje. Kostelic had in Maribor ruim een halve tel meer nodig en moet in de tussenstand om de wereldbeker nu Schild naast zich dulden.

De Oostenrijkse skister won eerder wereldbekerwedstrijden in Lienz en Zagreb.