Sensationele opmars van trucker Stacey in 'Dakar'

De Nederlandse trucker Hans Stacey is bezig aan een sensationele opmars in de Dakar Rally. Een dag na zijn indrukwekkende zege in de zware zevende etappe, volgde zaterdag een tweede plaats in de 508 kilometer lange achtste etappe.

Belangrijker was de tijdwinst die de oliehandelaar uit Best behaalde op de Russische klassementsleider Tsjagin (Kamaz). De viervoudig winnaar van de woestijnrally verloor in de Sahara van Mauretanië wederom terrein en ziet de neef van oud-winnaar Jan de Rooy in rap tempo naderen.

De 43-jarige Brabander is bezig aan zijn derde rally en lijkt zich al helemaal thuis te voelen in de woestijn. Hij stuurde zijn vrachtwagen de afgelopen dagen behendig over de zandduinen en langs het kamelengras, waarbij hij volop profiteerde van zijn navigator Charly Gotlib, een Belg met zeventien jaar Dakar-ervaring.

Titelverdediger Kabirov (Kamaz) won de etappe van Atar naar Nouakchott in vijf uur en 53 minuten. Stacey zat er vijf minuten achter. Tsjagin, die de eerste zes etappes won, eindigde als derde op meer dan vijftig minuten. De onverstoorbare Rus leidt nog in het klassement, maar zag de afgelopen dage zijn voorsprong van twee uur afbrokkelen. Stacey is derde en moet nog 44 minuten goedmaken.

David Casteu boekt zijn eerste zege in de Dakar Rally bij de motoren. De Fransman finishte in de woestijnrally na vijf uur, 55 minuten en 55 seconden en bleef de Amerikaan Chris Blais ruim twee minuten voor. Titelhouder Cyril Despres kwam als derde over de streep.

De Spanjaard Marc Coma werd vijfde en verloor wat tijd, maar hij behield de leiding in het algemeen klassement. Coma heeft 6.23 voorsprong op landgenoot Esteve Pujol en 11.49 op de Chileen De Gavaro. Despres staat vierde op meer dan 26 minuten. De Fransman verloor door een val in de zesde etappe veel tijd en ondervindt veel hinder van een gekneusd schouderblad en een peesontsteking in de pols.

Beste Nederlander in de etappe was Henk Knuiman, op een 28ste plaats. Hij deed bijna anderhalf uur langer over de Saharaproef dan Casteu. In het klassement staat Knuiman inmiddels op de vijftiende plaats.

De motorrijders zijn vanochtend begonnen aan de langste etappe van de 28ste woestijnrally. De negende etappe telt 874 kilometers en bevat een klassementsproef door de Mauretanische Sahara van 599 kilometer.

De Fransman Thierry Magnaldi won de achtste etappe bij de auto's. Het was de tweede dagzege voor de coureur, die in zijn buggy vijf uur en 56 seconden nodig had voor de proef. Magnaldi had 6.52 minuten voorsprong op zowel de Amerikaan Mark Miller (Volkswagen) als landgenoot Stéphane Peterhansel (Mitsubishi).

Peterhansel deed goede zaken in het klassement. De titelverdediger passeerde Luc Alphand en is de nieuwe koploper. Oud-skikampioen Alphand heeft slechts 32 seconden achterstand.

De Dakar Rally is in de eerste volle week al bijna de helft van het aantal motorrijders kwijtgeraakt. Van de 252 coureurs die oudejaarsdag in Lissabon aan de start verschenen, zijn er nog maar 131 in koers. Vooral de zware zandetappe van vrijdag heeft duidelijk zijn tol geëist. Een aanzienlijk aantal van de zestien Nederlanders zit nog op de motor.

Het slagveld onder de rallywagens in de uithoudingsrace door de woestijn en ook de trucks is beduidend minder groot dan bij de motorrijders. Er zijn tot nog toe 69 auto's en 23 vrachtwagens uitgevallen en dat is ongeveer eenderde van het beginnersveld. In totaal zijn er nog acht rallywagens en vier trucks met een Nederlands kenteken zijn in de race.