Senaat VS wil getuigenis van Gonzales over telefoontaps

De Amerikaanse senaatscommissie voor juridische zaken gaat volgende maand een hoorzitting houden over het afluisteren van Amerikaanse burgers door de inlichtingendienst NSA, en heeft minister van Justitie Gonzales opgeroepen om te getuigen.

De Amerikaanse krant The New York Times onthulde vorige maand dat president Bush toestemming had gegeven voor de telefoontaps zonder dat daarvoor de gebruikelijke toestemming van de rechter werd gevraagd.

De president verdedigde zich met een verwijzing naar de speciale bevoegdheden die hij heeft in het kader van de oorlog tegen terreur. Volgens Bush zijn door de telefoontaps “Amerikaanse levens gered“ en zal het programma niet worden beëindigd.

Verschillende senatoren lieten toen echter al doorschemeren een onderzoek te willen. Ze wezen erop dat onder bestaande wetgeving en zelfs in geval van nood de rechterlijke macht noodbevoegdheden, zoals die om af te luisteren, kan toewijzen aan de uitvoerende macht, de president. Ook meenden enkele senatoren dat de president hiermee controle van het Congres omzeilde.

Senator Arlen Specter, voorzitter van de juridische commisie van de Senaat, wil vooral kijken naar de juridische basis voor de afluisterpraktijken, zo kondigde hij gisteren aan. De vraag of de president dit onder zijn oorlogsbevoegdheden was toegestaan, zal daarbij centraal staan. Uit onderzoek van een Amerikaanse congressionele commissie bleek vorige week dat president Bush geen bevoegdheid heeft om de rechter buitenspel te zetten.

Minister van Justitie Alberto Gonzales is gevraagd om te getuigen, zo meldde senator Specter gisteren. Gonzales was juridisch adviseur van Bush toen het afluisterprogramma werd ingesteld. Ook oud-minister van Justitie John Ashcroft en diens plaatsvervanger James Comey zijn opgeroepen te verschijnen voor de senaatscommissie.

De senaatscommissie voor inlichtingenzaken heeft aangegeven eveneens een hoorzitting te zullen houden, waarbij ook functionarissen van inlichtingendienst NSA moeten aantreden. Deze zittingen zullen achter gesloten deuren plaatsvinden.