Retour Den Haag-Brussel

Op de toiletdeur

Het landelijke bestuur van D66 heeft aan alle lokale afdelingen een campagnekalender gestuurd met op de achterkant een “Mega Party Kit Poster'. Die is “speciaal geschikt om tot 7 maart 2006 aan de binnenkant van uw toiletdeur te bevestigen“. Er staan antwoordsuggesties op voor vragen die, schrijft het bestuur, D66-leden vaak krijgen op verjaardagsfeestjes en aan de borreltafel in het buurtcentrum. Eén van de vragen is: “Waar staat D66 eigenlijk voor?“

Lokaal politicus

Op de wc kunnen D66-leden het antwoord uit hun hoofd leren. “D66 staat voor een eerlijke politiek, gericht op de toekomst en niet op de laatste opiniepeiling. Wij geloven in de kracht van mensen en daarom willen wij u zelf de teugels in handen geven.“

En wat als mensen komen met: “Sorry dat ik het zo zeg hoor, maar ik vertrouw de hele politiek niet. Ze doen toch alleen maar waar ze zelf zin in hebben en luisteren nooit eens“? Het D66-bestuur stelt voor dat leden dan zeggen: “U overdrijft het wel hoor, maar eigenlijk is D66 het wel met u eens. Wij willen de wet veranderen om de politiek te dwingen naar mensen te luisteren. Dat deden wij bijvoorbeeld met het referendum over de Europese Grondwet. Dat kwam er mede dankzij ons.“

Op de kalender staat bij zondag 1 januari: “Gelukkig Nieuwjaar! Goed voornemen: bellen met de lokale afdeling om te helpen bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen“. En op 7 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen: “Uw werkgever dient u een uur “stemvrij' te geven als u daar om vraagt.“ (PdK)

Kamerlid te huur

Om de posters, flyers en website te kunnen betalen, heeft de D66-afdeling in Amsterdam de zolder nog eens opgeruimd. Gistermiddag veilde de afdeling tijdens de nieuwjaarsborrel een verzameling D66-memorabilia. Opbrengst voor de campagnekas: 3.166 euro.

De grote klapper tijdens de veiling was met 475 euro de gesigneerde speech “Daarom D'66' van de vorig jaar overleden partijprominent Hans Gruijters. De speech was overigens niet door Gruijters zelf gesigneerd, maar door voormalig partijleider Hans van Mierlo. Een boek van hem, óók gesigneerd, bracht iets minder op: 450 euro. Tegenvaller was de veiling van een Delfts Blauw kannetje, dat maar 14 euro opleverde.

D66 in Amsterdam veilde niet alleen spullen, maar ook diensten. Zo komt lijsttrekker Ivar Manuel voor 400 euro bij een vrijgevig partijlid koken. Boris Dittrich was ook te huur. Een rondje joggen met de fractievoorzitter in het park bracht 300 euro op. (GV)

Mr. nekt partij

Liberaal Ede is niet meer. De lokale partij, een afsplitsing van de plaatselijke VVD, heeft vandaag besloten niet meer mee te doen aan de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. De reden? Aanhoudende geruchten over het ten onrechte gebruiken van academische titels door de elkaar in rap tempo opvolgende lijsttrekkers.

Partijvoorzitter doctor ingenieur C. Olieman heeft nu namens het partijbestuur besloten niet mee te doen aan de komende verkiezingen, omdat de partij ongeloofwaardig zou zijn geworden. Liberaal Ede bezet nu twee zetels in de gemeenteraad.

Begin december trad de vorige lijsttrekker, Cees Haverhoek, af toen was gebleken dat hij als historicus nooit gepromoveerd was maar wel de doctorstitel voerde. Zijn opvolger Peter Bon (zoon van de in 2002 overleden oprichter Rob Bon) zou afgestudeerd zijn als jurist en dus mr. voor zijn naam mogen zetten. Vorige week bleek echter dat ook Bon ten onrechte een titel hanteert, aangezien hij geen academische studie heeft afgerond. Volgens een interview in het blad Ede Stad van afgelopen woensdag mag Bon zich na een studie fiscaal recht in Istanbul in 1994 wel “exquire' noemen, hetgeen volgens Bon zelf synoniem zou zijn aan de juristentitel in Nederland.

Sinds de oprichting in 2000 van Liberaal Ede wordt de partij geteisterd door tegenslag. De oprichter, Rob Bon, overleed in september 2002. Zijn opvolger, Ben van de Wetering, stierf eind 2003. Met het vertrek van de twee lijsttrekkers in een maand tijd wegens “titelfraude' is de malaise voor Liberaal Ede compleet. Het is nog onduidelijk of de partij na de verkiezingen een doorstart zal maken. (EK)

Aldus...

“Enschede, Meppel, Amersfoort, Borger, Oudewater, Hattem, Nijkerk, Oldebroek, Groningen, Ridderkerk, Apeldoorn, Nijkerk, Bunschoten-Spakenburg, Almelo, Zwartewaterland en Zwolle. Ik kom eraan.“

(Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie kondigt op zijn website zijn komende werkbezoeken aan.)

“Wat duurt het vaak lang voordat een genomen besluit ook is uitgevoerd. Wat kost het veel moeite om de bureaucratie te weerstaan.“

(Burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht op zijn weblog)

Stemt PvdA(C)

De PvdA wil niet dat een andere partij zich PvdAC noemt. De rechter moet dit “meeliften' verbieden.

Hoe kom je aan naamsbekendheid als nieuwe politieke partij? Je neemt een naam van een bekende partij en verandert die een klein beetje. Zo kan er worden meegelift met bekende politieke partijen. De gebruikelijke tactiek is iedere vier jaar een terugkerend probleem voor gevestigde partijen. Vier jaar geleden werden er om deze reden zo'n vijftien procedure's aangespannen bij de Raad van State tegen lokale partijen. Dit jaar is er al een uitspraak geweest tegen Venray Transparant, aangespannen door Nederland Transparant. De Venrayse partij moest van de Raad van State onder een andere naam verder.

Ook de Haagse afdeling van de PvdA is dit jaar geconfronteerd met een soortgelijk “meelift-probleem'. Bij de kiesraad in Den Haag werd een partij ingeschreven onder de naam Partij van de Actieve Consumenten Burgersbelangen, oftewel PvdAC Burgersbelangen. De PvdA vindt dat PvdAC Burgersbelangen de kiezers misleidt en verwarring zaait. De voorzitter van de nieuwe partij, de heer Kirilov, vindt dat onzin. “Burgers zijn intelligent genoeg om het onderscheid te weten tussen deze twee partijen.“ De Delftenaar was tot voor kort zelf een PvdA-lid maar verzet zich nu tegen de “bestuurscultuur van de PvdA“.

Vier jaar geleden was er op gemeentelijk niveau veel verwarring over de term Leefbaar. Zo werd er in Zutphen een felle strijd gevoerd tussen Stadspartij/Leefbaar Zutphen en Leefbaar Zutphen om de naam Leefbaar. Leefbaar Zutphen verloor de procedure en moest haar naam wijzigen. Ook in Amsterdam zorgde de term Leefbaar voor beroering. Leefbaar Amsterdam, dat niet verwant is aan Leefbaar Nederland, maakte bezwaar tegen de partij Amsterdam Leeft! Leefbaar Amsterdam verloor die zaak maar won bij de verkiezingen twee zetels. Amsterdam Leeft! haalde geen enkele raadszetel. In Diemen was er een conflict tussen twee democratische partijen. Democraten Diemen (DD) kreeg problemen met de lokale afdeling van D66. D66 verloor die procedure en de verkiezingen trouwens ook: DD kreeg 2 zetels, D66 moest zich tevreden stellen met 1 zetel.

De Raad van State doet deze week uitspraak in de zaak tussen PvdA en PvdAC Burgersbelangen. (AH)