Republikein DeLay treedt af als leider

De vooraanstaande Republikein Tom DeLay keert definitief niet terug als leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dat blijkt uit een brief van DeLay aan zijn collega's in het Congres.

DeLay trad in september vorig jaar tijdelijk terug nadat hij was aangeklaagd voor zijn rol in een schandaal rond illegale campagnefinanciering van zijn partij in Texas. Tot die tijd was hij een van de meest invloedrijke Republikeinen in Washington.

De Republikein spreekt de beschuldigingen tegen en rept van een Democratisch complot om hem in diskrediet te brengen. In de brief schrijft hij: “Ik heb altijd op een ethische manier gehandeld.“ Desondanks “kan ik niet toestaan dat onze tegenstanders ons verdelen en onze aandacht afleiden“. Afgelopen week circuleerde een brief waarin Republikeinen vroegen om het officiële aftreden van DeLay.

DeLay wil wel zijn zetel behouden, zo schrijft hij in een andere brief aan Dennis Hastert, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Voor november, wanneer er Congresverkiezingen worden gehouden, wil hij zijn naam hebben gezuiverd.

De naam van DeLay is intussen ook opgedoken in de corruptieaffaire rond de invloedrijke lobbyist Jack Abramoff. Die is aangeklaagd wegens mogelijke omkoping van Congresleden. Abramoff noemde DeLay ooit een “goede vriend“.

Nog eind deze maand zal er een nieuwe fractievoorzitter worden gekozen. DeLays vervanger Roy Blunt zal zich kandidaat stellen.