Palestijnen mogen kiezen in Jeruzalem

De Israëlische regering onder leiding van waarnemend premier Olmert heeft besloten de Palestijnse parlementsverkiezingen in Oost-Jeruzalem niet te blokkeren. Alleen kandidaten van verboden organisaties, zoals het fundamentalistische Hamas, zullen geen toegang krijgen tot de oostelijke stadswijken en aanpalende gemeenten die door het Israëlische leger en politie worden gecontroleerd. Daarmee vervalt voor de door Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit een argument om de verkiezingen voor een tweede keer uit te stellen.

De beslissing werd genomen tijdens de eerste, normale kabinetsvergadering zonder premier Sharon, wiens stoel niet bezet werd. De ernstig zieke premier werd vandaag verder onderzocht, nadat het artsenteam van het Hadassah-ziekenhuis had besloten geleidelijk de narcose te verlichten die hem nu in coma houdt. Bepaald moet worden hoe groot de schade is na de hersenbloedingen en de drie operaties. Dat proces kan dagen duren.

Volgens dr. José Cohen, de neurochirurg die Sharon behandelt, is de kans dat de 77-jarige regeringsleider de beroerte overleeft zeer hoog, maar zijn vermogen om te denken en conclusies te trekken zal zijn verzwakt. Volgens Cohen is het niet realistisch te verwachten dat Sharon zonder cognitieve problemen uit het ziekenhuis komt. Een woordvoerder van Haddassah verklaarde vandaag dat de toestand van de premier stabiel, maar nog steeds kritiek is.

Als artsen hebben vastgesteld hoe groot de schade is, moet de procureur-generaal bij de Israëlische Hoge Raad de vraag beantwoorden of Sharon wel of niet in staat is het premierschap uit te oefenen. Aangezien de bevoegdheden van de eerste minister zijn overgedragen aan een waarnemend premier heeft de procureur-generaal geen haast.

Na een reeks steunverklaringen van prominente ministers is waarnemend premier Olmert de belangrijkste kandidaat om het leiderschap van Sharons nieuwe partij Kadima over te nemen. Op de tweede plaats zal minister van Justitie Tzipi Livni komen te staan. Zij is een favoriet van Sharon. Shimon Peres, 82, is in de race voor een plaats in de regering na de Israëlische parlementsverkiezingen op 28 maart.