Negerhut wordt museum

De slavenhut die schrijfster Harriet Beecher Stowe in 1852 inspireerde tot haar boek De negerhut van Oom Tom is door de staat Maryland aangekocht voor een miljoen dollar (870.000 euro). Het grijze houten schuurtje is tegen een landhuis aangebouwd en behoorde tot een 1.500 hectare grote tabaksplantage.

“De negerhut' werd in het begin van de negentiende eeuw dertig jaar lang bewoond door de slaaf Josiah Henson en zijn gezin. Omdat het hem niet lukte zijn familieleden vrij te kopen, vluchtten ze met hulp van een geheim netwerk van veilige schuilplaatsen naar een voor slaven vrije staat in het noorden van Amerika. Henson vestigde zich uiteindelijk in het Canadese Ontario, waar hij het stadje Dawn stichtte en een school voor gevluchte slaven oprichtte.

Over zijn leven op de plantage en in de hut, schreef Henson in 1849 zijn memoires. Deze vormden drie jaar later de inspiratiebron voor de roman van Harriet Beecher Stowe, die een rol speelde bij het uitbreken van de Amerikaanse burgeroorlog. President Lincoln zei in 1862 tegen Beecher Stowe: “Dus jij bent dat kleine vrouwtje dat met haar boek deze grote oorlog heeft veroorzaakt.“

Tot nu toe was het schuurtje in particulier bezit, maar nabestaanden hebben het perceel nu verkocht. Het kan daarom een monument worden en opengesteld voor publiek. Van de plantage is minder dan een halve hectare over. Het hutje ligt nu vlakbij de rondweg van Washington.