Maase baart opzien met zege in Egmond

Egmond aan Zee, 9 jan. - Langeafstandsloper Kamiel Maase is terug van weggeweest. De 34-jarige atleet verbaasde gisteren met een overwinning in de halve marathon van Egmond. Een half jaar ellende is daarmee afgesloten. Maase, lang geblesseerd in 2005, kijkt weer vol zelfvertrouwen naar de toekomst. “Dit is een hele mooie zege.“

Nederlandse zeges in de jaarlijkse ren over het strand, door de duinen en door de smalle straatjes van de badplaats aan de Noordzee zijn geen unicum, maar de laatste jaren bleek het toch lastig Afrikaanse broodlopers te verslaan. Maase zelf was er één van in 2001. Maar gisteren had hij zichzelf niet als eerste aan de finish verwacht.

Daarvoor was de tweede seizoenshelft een te groot drama geweest als gevolg van een blessure. De nationale recordhouder op de marathon moest door een vervelende spierkwetsuur onverwacht afzeggen voor de marathon bij de WK atletiek in Helsinki. Hij zag door de aanhoudende pijn ook zijn plannen voor een najaarsmarathon gedwarsboomd. Maase deed in december nog wel mee aan de EK veldlopen in Tilburg, maar kon geen rol van betekenis spelen.

Twee weken later - op de laatste dag van het jaar - kwam de kentering. De fysieke malheur was verdwenen en Maase rende bij de Sylvestercross in Soest naar de zege. Dat ervoer hij als een opsteker, ook al was het deelnemersveld in Soest beduidend minder dan de hoogaangeschreven halve marathon van Egmond. Met Kenianen als Wilson Kigen, William Kipsang (winnaar 2005), Jason Mbote en de Ethiopiërs Guta en Tsige leek de zege eigenlijk onbereikbaar.

“Ik had vooraf getekend voor een klassering als tweede of derde“, zei Maase na zijn sterke eindsprint, die hem op de laatste meters voorbij Kigen (winnaar 2000 en 2002) en Guta had gebracht. De relatief matige tijd (1.03,29) deed er gisteren even niet toe. Dat hij op het einde van de slopende race in de vrieskou nog iets extra's over had, verbaasde de winnaar zelf nog het meest. “Het echte snelle werk heb ik eigenlijk nog niet gedaan, maar ik had wat over.“

Maase profiteerde van een rustige aanvangsfase. Pas in de duinen, nadat het strand was verlaten, brak de eerste groep, waarna in de straten van Egmond de beslissing viel. Tot zijn grote verrassing zat Maase er toen nog bij. “Ik dacht: wat gebeurt er nou. Helemaal toen ik in de sprint nog iedereen pakte. Dit is meer dan een opsteker. Zo vaak winnen Nederlanders hier niet. En het deelnemersveld was van hoog niveau, maar het ging zó makkelijk. Dit geeft veel vertrouwen.“

Tussen de sprintende mannen liep ook de winnares bij de vrouwen. De Keniaanse Susan Chepkemei dacht lang het mannenveld voor te blijven, maar werd op de valreep gepasseerd. Zij rekende in de slotfase af met de winnares van 2005, haar landgenote Hilda Kibet.