La Guitara

Memphis Minnie (getrouwd met Kansas Joe) was volgens Big Bill Broonzy de beste gitarist die hij ooit had gehoord. Elizabeth Cotten, de huishoudster bij de familie Pete Seeger, was 62 toen ze haar eerste plaat opnam, en verwierf nog roem met haar folk-hit Freight Train. Het gitaarspel van beide vrouwen staat op deze cd met muziek van 14 gitaristes. Die is verder gevuld met hedendaagse opnamen - alsof er dertig jaar lang geen vrouwelijke gitaristen hebben opgenomen.

Samenstelster Patty Larkin, hier zelf ook vertegenwoordigd, heeft de muziek eerder geselecteerd op virtuositeit dan op een eventuele vrouwelijke muzikale visie. En dan kom je bij gitaarspelers al gauw op veelnoterij en technische hoogstandjes. Kaki King maakt van haar akoestische gitaar een eenmansorkest; Mimi Fox perst zoveel mogelijk nootjes in elke maat; en Ellen McIlwaine zoekt het na een veelbelovend Arabisch begin ook al in vingervlugheid. Gelukkig staat daar veel moois tegenover: pipa-speelster Wu Man roept met minimale middelen veel sfeer op.

Alex Houghton speelt prettig onderkoeld, laag op de hals haar noten zoekend. Rory Block heeft nog steeds een solide partij slide-gitaar in de vingers, en Jennifer Batten zoekt het, als echte hardrockgitarist, voornamelijk in elektronische vervorming.

Bart Jippes

La Guitara, A Collection of Woman Guitarists. Vanguard 79796-2

    • Bart Jippes