Huntelaar en Vlaar trekken bekijks

Klaas-Jan Huntelaar heeft gisteren voor vele honderden voetbalfans en onder het geluid van wat vuurwerk zijn eerste training bij Ajax afgewerkt. Er waren bij de Arena dranghekken nodig om de van Heerenveen overgenomen spits en zijn nieuwe medespelers naar het trainingsveld te leiden.

Huntelaar was niet het enige nieuwe gezicht in de selectie van coach Danny Blind. Robbert Schilder werd tijdens de winterstop overgeheveld van Jong Ajax naar de A-ploeg. Maar de belangstelling van de fans ging vooral uit naar de spits die voor 9 miljoen euro overkwam van Heerenveen. Huntelaar werd vastgelegd tot de zomer van 2010.

Het is volgens technisch directeur Martin van Geel de bedoeling dat Huntelaar in een driespitsensysteem bij Ajax gaat opereren. Momenteel speelt de Amsterdamse club, onder druk van de magere resultaten, met twee centrumaanvallers. Van Geel meent dat het befaamde 4-3-3-concept, waarin Huntelaar het beste rendeert, bij Ajax past en daarom moet er niet te veel aan worden getornd. Eerder werd bekend dat Angelos Charisteas, de Griekse centrumspits die vorig jaar werd aangetrokken, bij Ajax mag vertrekken. Huntelaar zelf tilt niet zo zwaar aan de discussie over het systeem bij Ajax. Hij zegt in elk concept te scoren.

Ook Ron Vlaar genoot veel belangstelling bij zijn eerste training als Feyenoorder. De 20-jarige van AZ overgenomen verdediger toonde zich, op de website van de club, onder de indruk van de entourage.

“Je maakt je vooraf wel een voorstelling van hoe het zal zijn, zo'n eerste dag trainen naast De Kuip, maar je moet het eerst zelf meemaken om echt te voelen hoe speciaal het is“, zei Vlaar. “Ik heb een hectisch jaar achter de rug. Ik ben blij dat ik me nu kan concentreren op het voetballen.“

Vlaar kreeg op zijn eerste werkdag een rondleiding door De Kuip en aanpalende gebouwen. Hij werd aan veel mensen voorgesteld. Van trainer Erwin Koeman verwacht hij tijdens het trainingskamp in Zeeland deze week te horen wat hij met hem van plan is.