Het onbehagen van roerganger “Barney'

Toen Raymond van Barneveld nog gewoon Raymond was en brieven bezorgde in de residentie, kon hij er slechts van dromen. Hij, die o zo gewone volksjongen uit Den Haag, als trotse vaandeldrager der Nederlandse pijltjesgooiers. Een man van naam en faam, die zijn sport op de kaart had gezet en darts een eigen Teletekst-pagina had bezorgd. Dat zou wat zijn!

Nu, ruim tien jaar en vele titels later, mag Raymond van Barneveld zich het onbetwiste boegbeeld noemen van het veredelde kroegspelletje dat, gelet op het duizelingwekkende aantal tv-minuten, zowaar voor topsport versleten zou kunnen worden. Maar tevreden? Nee, tevreden is Barney niet.

En geef hem eens ongelijk. Afgelopen jaar verloor hij tot vijf keer toe van dat andere fenomeen uit de wonderlijke wereld der pijltjesgooiers, Phil “The Power' Taylor. Alsof dat nog niet pijnlijk genoeg was, werd de grote roerganger uitgefloten in eigen land. Het respect is ver te zoeken achter de dijken. En ja, dat steekt.

Zoals het ook steekt dat hij arrogant wordt genoemd. Het is, zo weet de voormalige postbode, allemaal afgunst. Als viervoudig kampioen van het Lakeside-toernooi, het “Wimbledon van het darts', zou hij natuurlijk wel gek zijn om zich voor een appel en een ei te laten uitmelken in het zogeheten kroegcircuit. Nee, wie Van Barneveld en zijn gevolg over de vloer wil hebben, die moet de portefeuille trekken: 2.500 euro per uur, exclusief btw.

Dit weekeinde streek Barney neer in Frimley Green, want het is januari en januari is traditiegetrouw de maand van de carnavaleske taferelen vanuit een rokerig partycentrum, waar alle ogen wéér op hem gericht zijn. Met behulp van zijn vrouw Sil, een haptonoom en de gebruikelijke hoeveelheid alcohol (vier à vijf bacardi-jus voorafgaand aan een wedstrijd) hoopt hij daar deze week zijn vijfde officieuze wereldtitel in de wacht te slepen. Het zou hem op gelijke hoogte brengen met dartslegende Eric Bristow.

Maar of Raymond van Barneveld daar gelukkiger van wordt? Heel soms zou hij weer gewoon Raymond willen zijn en brieven bezorgen in Den Haag.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad