Groentesoep met gort

Voor 6-8 pers.: 150 gram gedroogde kievietsbonen; 1 blad laurier; 1 1/2 liter kippenbouillon; 1 flinke stengel bleekselderij, in boogjes; 125 gram winterpeen, geschild en in kleine blokjes; zout; 1 grote ui, gepeld en grof gesneden; 3 middelgrote vastkokende aardappels, geschild en in blokjes; 300 gram trostomaten, vel verwijderd en in stukjes; 150 gram sperziebonen, afgehaald en in korte stukjes; 200 gram courgette, in kleine blokjes; 125 gram parelgort (natuurvoedingswinkels); 150 gram savooiekool (donkere blad), in korte reepjes; 5 blaadjes salie, fijngesneden; 2 handjes middelfijn gesneden platte peterselie; 2 handjes basilicumtoppen, in stukjes gescheurd; 60 gram versgeraspte parmigiano reggiano

Van de kippenbouillon waarvoor onlangs een recept werd gegeven, raadde ik aan een deel in te vriezen voor later gebruikt. Welnu, het is zover. De voor deze maaltijdsoep benodigde kievietsbonen zijn o.a. te vinden in Turkse, Marokkaanse of Spaanse winkels onder de verzamelnaam “bruine bonen'; zowel gedroogd als in blik. Bereiding: Week de kievietsbonen 12 uur (of langer) in koud water. Doe de bonen samen met royaal vers koud water (zonder zout) in een hogedrukpan, voeg laurier toe, breng de pan op druk en houd hem zo gedurende 1 uur. (Of kook de bonen in een gewone pan op laag vuur gaar in 2 uur, of vervang ze door 300 gram uitgelekte kievietsbonen uit blik). Doe bleekselderij en peen samen met de bouillon en 1/2 liter water in een soeppan. Breng aan de kook, voeg een theelepel zout toe en kook de groenten 15 minuten. Voeg ui, aardappel en tomaten toe en kook nogmaals 15 minuten. Voeg courgette en parelgort toe en kook alles wederom 15 minuten. Voeg tot slot savooiekool en salie toe en kook de soep weer 15 minuten, of tot de parelgort gaar is en de korrels zijn gezwollen. Schep de kievietsbonen met een schuimspaan uit hun kookvocht en doe ze bij de soep samen met 1/2 liter van het smaakrijke bonenkookvocht, peterselie en basilicum. Laat kort doorwarmen op laag vuur en breng de soep definitief op smaak met zout. Serveer de soep in voorverwarmde diepe borden en strooi er parmigiano over. Eet er stevig brood bij, zoals “pain grandmère' of speltbrood van “De Bakkerswinkel' (Amsterdam/Utrecht/Zoetermeer/ Rotterdam/Makkum) of vergelijkbaar brood van Crust & Crumbs (Amsterdam en Utrecht).

Florine Boucher

Morgen: kreeft en garnalen.

    • Florine Boucher