“Geheime verhoren in Roemenië'

In Roemenië zijn berichten tegengesproken als zouden in een geheime gevangenis op de luchtmachtbasis Mihai Kogalniceanu, vlakbij Constantza, 23 Iraakse en Afghaanse gevangenen zijn ondervraagd.

De informatie over de geheime gevangenis is afkomstig uit een geheim rapport van de Zwitserse geheime dienst, dat gisteren werd afgedrukt in het blad SonntagsBlick. In het rapport staat dat de Egyptische ambassade in Londen via eigen bronnen heeft ontdekt dat de 23 gevangenen zijn verhoord op de basis in Roemenië. Het rapport meldt niet wanneer de verhoren plaatsvonden, noch of ze doorgaan dan wel zijn afgesloten. Na de publicatie van het rapport heeft de Zwitserse regering aangekondigd te onderzoeken hoe het in de openbaarheid is gekomen; ze meldde niets over de authenticiteit van het rapport.

De commandant van de Roemeense basis, Dan Buciuman, ontkende gisteren dat zijn basis een geheime gevangenis heeft en dat daar gevangenen zijn verhoord. “Ik werk sinds 1995 op deze basis en ben van zoiets nooit op de hoogte geweest“, zo zei hij.

De luchtmachtbasis Mihai Kogalniceanu is eind vorig jaar genoemd als een van de bases waarop de Amerikaanse geheime dienst CIA in geheime gevangenissen gedetineerden ondervraagt - hetgeen de Amerikanen zowel als de Roemenen hebben ontkend.

Op 6 december ondertekenden de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen een akkoord, waarin de Amerikanen het recht kregen Mihai Kogalniceanu en drie andere bases in Roemenië te gebruiken in de strijd in Irak.