Eurobank geeft les: geld is vertrouwen

“Waarom is prijsstabiliteit belangrijk voor jou?“ Onder die titel stuurt de Europese Centrale Bank (ECB) een informatiepakket aan leerlingen van 50.000 scholen in de landen die de euro gebruiken. De ECB wil de leerlingen in het voortgezet onderwijs van de twaalf eurolanden in hun eigen taal voorlichten over het belang van prijsstabiliteit. Prijsstabiliteit (het handhaven van de koopkracht) is het belangrijkste doel van het eurosysteem. De nationale centrale banken hebben geholpen bij het maken van de pakketten.

In de voorlichting begint de ECB bij de basis. Na de constatering dat je voor tien euro twee cd-singles kunt kopen, vraagt de bank: “Maar heb je er ooit over nagedacht hoe dit kan? Hoe kan het dat je een stukje papier kan inwisselen voor een product of dienst? Immers, een bankbiljet zelf kost maar een paar eurocent om te maken.“ Om vervolgens het antwoord te geven: “Het is eenvoudig een kwestie van vertrouwen.“

Daarna wordt de overgang van ruilhandel naar een monetair systeem beschreven (“gemakkelijker“) om binnen een paar pagina's aan te landen bij de invloed van prijsstabiliteit op de rentevoet en de ECB als hoeder. Met als doel: “jouw twee cd-singles zouden in de toekomst ongeveer hetzelfde moeten kosten als nu.“

Om de vrij abstracte materie toegankelijk te maken heeft de ECB een tekenfilmpje gemaakt, met scholieren Anna en Alex (of Aleksas in het Lets, Aleksi in het Pools) en een blauw draakje dat de geldontwaarding uitbeeldt.

De leraren krijgen ook lesmateriaal. Met zijn tachtig pagina's een aanmerkelijk lijviger werkje dan de 16 pagina's voor de leerlingen.