Een sfeerrijke Argentijnse reünie

Samen groeiden ze op in Córdoba, Argentinië. Maar na een gezamenlijke studie aan de muziekacademie trokken de vier vrienden elk voor zich naar Europa.

Javier Girotto, een getalenteerd componist die naast bariton- en sopraansaxofoon ook basklarinet speelt, werd een gevierde muzikant in Italië. Zijn populaire groep Aires Tango koppelt tangomelodieën aan geïmproviseerde muziek. Drummer Minino Garay ging naar Parijs en speelt met in Frankrijk gevestigde artiesten als Dee Dee Bridgewater. De vanuit Milaan opererende bassist Carlos Buschini en pianist Gerardo Di Giusto (Parijs) zijn eveneens actief in de Europese jazzscene. Ook zij laten horen dat uit een huwelijk tussen volksmuziek en jazz prachtige kinderen worden geboren.

In Córdoba Reunión, onder welke naam het jazzkwartet sinds '99 eens in het jaar een tournee maakt, komt alles bij elkaar. Dan mogen alle traditionele ritmes uit de kast en wordt er gemusiceerd met een aanstekelijk soort vanzelfsprekendheid en vrijheid. Zaterdag vonden romantiek, lyriek en weemoed elkaar in een combinatie van Europese geïmproviseerde muziek en Argentijnse volksmuziek uit de Córdoba-regio. Met kreten en ritmisch stampwerk, maar ook met letterlijke kloppartijtjes op de borst kreeg ieder nummer een opzwepende groove mee.

Vergeet die en denk aan de chacarera, een vrolijk hopsig ritme, dat het uitgangspunt vormt van het stuk Chacaraca van pianist Di Giusto. Ook de weer wél aan de tango verwante milonga kwam langs. In de kruidige jazz van de Argentijnen is gewoon voor alles ruimte. Drummer Garay sloeg dit dynamische ritme met zijn handen op de cajón peruano, een Peruaanse kistje dat diende als kruk.

De muziek van de Córdoba-vrienden, de opvallend lange haren los of samengebonden, vormde een bijzondere, bij vlagen zelfs sensuele aanvulling op de jazz van vandaag. De nummers, een tijd terug vastgelegd op de niet in Nederland uitgebracht cd Argentina Jazz, werden prachtig opgebouwd, met aanzwellende lijnen afkomstig van een lyrisch spelende Girotto op sopraansax en de heerlijke, karakteristieke ritmes en thema's uit Noordoost-Argentinië. Het waren sfeermakers bij uitstek, deze blije muzikanten, die het overrompelde publiek ondanks de taalbarrière ook nog aan het zingen kregen.

Concert: Córdoba Reunión. Gehoord: 7/1, Theater Lantaren/Venster, Rotterdam.

    • Amanda Kuyper