Drie babylijkjes in Beverwijk

De politie heeft in Beverwijk drie babylijkjes aangetroffen in en om een woning. De moeder van de kinderen zit vast, de vader is inmiddels weer vrij. Dit bevestigt persofficier E. Hartjes van het openbaar ministerie in Haarlem.

De politie vond eind december een dode baby in een woning in Haarlem, maar het onderzoek verplaatste zich naar Beverwijk, toen bleek dat de baby daar geboren was. Daar werden nog drie lijkjes gevonden. Volgens Hartjes is dat toen niet bekend gemaakt om het onderzoek in alle rust te kunnen uitvoeren. Daarnaast wilde justitie eerst een DNA-onderzoek uitvoeren om te zien of de vier kinderen allemaal van dezelfde ouders waren. Dat blijkt het geval. Duidelijk is dat de eerst gevonden baby niet samen met de andere baby's een meerlingenzwangerschap vormde. Het is nog niet duidelijk of de drie later gevonden baby's tegelijkertijd of na elkaar zijn geboren.

Justitie verdenkt de vader (35) en moeder (29) van kindermoord of doodslag. Hartjes kan nog niets zeggen over motieven of de wijze waarop de kinderen zijn gedood. Ook is het nog onduidelijk of de vader op de hoogte was van de zwangerschappen van zijn vrouw. Volgens buurtbewoners leidde het paar een teruggetrokken leven.

Op kindermoord staat een maximumstraf van negen jaar. Vader en moeder zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie vroeg beiden vast te zetten, maar de rechter besloot de vader te laten gaan. Een rechercheteam van 25 mensen doet verder onderzoek. De gemeente Beverwijk heeft de omwonenden per brief ingelicht over de vondst van drie babylijkjes.

De Vlaamse criminologe Carine Hutsebaut kent drie vergelijkbare gevallen in Frankrijk. In één geval was financiële nood het motief. Het is ook mogelijk, zegt ze, dat de moeder handelde uit angst voor de vader. “Misschien wilde hij geen kinderen en was ze bang hem kwijt te raken.“ Het komt in uitzonderlijke gevallen ook voor, zegt ze, dat de moeder de kinderen om een of andere reden niet wil, maar ze liever doodt dan ze af te staan. “Op die manier houdt ze het kind in haar omgeving, ze houdt als het ware controle over de kinderen. Als je het kind afstaat, ben je die controle kwijt. Dan kan het kind altijd later bij je terugkomen met verwijten.“