Dertig jaar cel voor laster in Irak

Een Oostenrijkse jurist van Koerdische afkomst is vorige maand in Noord-Irak tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij de Koerdische leider Masoud Barzani in twee artikelen op internet zou hebben belasterd. De journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen (RSF) heeft Barzani vorige week opgeroepen tussenbeide te komen in de zaak van de Oostenrijker, Kamal Sayid Qadir, om te tonen dat hij van plan is een eerlijk gerechtelijk systeem in de regio op te bouwen.

Volgens RSF voorspelt de zaak zoals die er nu voorstaat weinig goeds voor de vrijheid van meningsuiting in Iraks Koerdische regio. In de artikelen kritiseerde Qadir het leiderschap van Barzani's Koerdische Democratische Partij, een van de twee partijen die in Iraaks Koerdistan de macht hebben. Met name noemde hij corruptie en het probleem van zelf-benoemde leiders.

Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is in actie gekomen. Volgens Amnesty was Qadirs proces voor het staatsveiligheidshof in de stad Arbil oneerlijk. Qadir werd een paar minuten voor het begin op de hoogte gesteld van zijn berechting. Zijn door het hof aangestelde advocaat had hij niet meer dan enkele minuten gesproken. Het proces zelf duurde een uur; de rechter sprak zijn vonnis uit op het moment dat Qadir bevestigde dat hij de auteur van de gewraakte artikelen was. Volgens RSF is hij kennelijk veroordeeld op grond van het gewoonterecht, en niet op basis van de wet die door het regionale parlement is aangenomen.

Qadir werd 26 oktober gearresteerd door een veiligheidsdienst van de KDP. Volgens zijn zuster is hij in hongerstaking uit protest tegen zijn veroordeling.