De gordelgeneratie

De ANWB waarschuwt in huisorgaan Kampioen voor het gevaar van het “los' in de auto vervoeren van kinderen. “Pap heeft alleen nog maar veiligheid in zijn hoofd.“

“Pap zei dat we maar naar het filmpje op internet moesten kijken, dan zouden we wel snappen waarom we ineens allemaal in een kinderzitje moeten en niet meer gewoon gezellig achter in de auto. Hij had het in de Kampioen van deze maand gelezen: “Huiveringwekkend filmpje op www.kampioen.anwb.nl' en “Bekijk dit korte filmpje en u vervoert nooit meer een kind los in de auto'.

“Nou, het is maar een stom filmpje: twee poppen in een opengezaagde auto die ergens tegenaan botst. De rechter zit vastgebonden in zo'n stoeltje en knalt met zijn kop naar voren en dan weer terug. Zo te zien heeft hij een whiplash, net als Joachim uit groep zeven. De linker vliegt door de auto, zijn armpjes maaien naar voren alsof hij zichzelf nog wat extra vaart wil geven. Geen bloed, geen close-up, geen special effects, niks. Maar pap is niks gewend, dus zitten we hier nu als kistkalveren op een rijtje. Van de fotograaf moesten we lachen, maar we vinden het gewoon stom. Het valt nog mee dat we geen helm op moeten, maar dat zal ook wel niet lang meer duren.

““Kinderen vervoeren' en “kinderbeveiligingssystemen', dat is de manier waarop hij over ons praat. Alsof we kasplantjes zijn. Niks meer lekker klieren op de achterbank, allemaal vastgebonden in ons eigen kunststof stoeltje. Niks lekker voorin bij mam op schoot naar buiten kijken, nee, op de achterbank, met je gezicht de andere kant op. Pap de weg wijzen? Geen sprake van, pap kijkt liever op zijn navigator. Met een beetje mazzel mogen we een dvd kijken. Allemaal een eigen film, hoeven we ook niet meer met elkaar te praten.

“Pap heeft alleen nog maar veiligheid in zijn hoofd, hij praat nergens anders meer over. Eerst kocht hij zo'n dikke SUV omdat dat veiliger is bij een botsing. Toen moesten we naar de cursus “Veilig voor gezinnen' bij de ANWB. En nu dus dit. Als troost mochten we mee naar de winkel om zelf een zitje uit te zoeken. Alsof je je eigen gevangenis mag inrichten.

“Hé pap, over wat voor risico's hebben we het eigenlijk? Omdat je ons toch niet gelooft, hebben we na dat filmpje even verder gekeken op internet. In het Factsheet Kinderen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid staat dat autokilometers de veiligste zijn voor kinderen. Er valt nog niet 1 dode per miljard kilometer. Dat is meer dan duizend keer naar de maan en terug. Weet je wat wel gevaarlijk is? Dikke auto's. Hoe zwaarder de auto, des te groter de kans op een dodelijk ongeval. Niet voor mensen ín de auto, maar voor de mensen waar ze tegenaan knallen. Kinderen bijvoorbeeld.

“En pap, dat andere argument van je, dat het vanaf 1 maart aanstaande van de regering moet, daar weten we wel een oplossing voor. Er bestaat namelijk een officiële uitzondering. De ANWB heeft die niet in die Kampioen van jou gezet, maar wel in hun Rechtshulpwijzer. We hoeven niet in een zitje “in incidentele gevallen als er geen kinderbeveiligingsmiddel beschikbaar is, het niet de auto van de eigen (pleeg)ouders is en niet de eigen (pleeg)ouder achter het stuur zit' en het “om een korte afstand gaat'. Als de politie ons aanhoudt, zeggen we gewoon dat jij onze pap niet bent.“

    • Tijs van den Boomen