DaimlerChrysler zoekt koper voor Smart

DaimlerChrysler overweegt zijn Smart-divisie te verkopen. De Duitse autofabrikant heeft zakenbank Goldman Sachs opdracht gegeven op zoek te gaan naar mogelijke kopers voor de verliesgevende stadsauto, waarvan er vorig jaar 143.000 werden verkocht.

Dat zegt Daimler-topman Dieter Zetsche vandaag in de Duitse editie van de zakenkrant Financial Times. Behalve verkoop van het bedrijfsonderdeel is ook het onderbrengen van de Smart in een samenwerkingsverband met een ander bedrijf een optie, aldus Zetsche, die zijn eerdere aankondiging herhaalde dat de Smart volgend jaar winst moet maken. De Smart wordt onder andere in Nederland geproduceerd, bij NedCar in Born.

Bij Smart is vorig jaar al een ingrijpende sanering doorgevoerd, om de aanhoudende verliezen - vorig jaar 600 miljoen euro - te stoppen. Tot nu toe is dat nog niet gelukt. “Het managementteam van de Smart heeft in 2005 aan de kostenkant goed werk verricht, maar aan de marktkant ging het minder goed“, aldus Zetsche.

Goldman Sachs zou al actief op zoek zijn naar kopers voor de noodlijdende Smart-divisie, meldt de FT Deutschland. De krant citeert een anonieme Amerikaanse zakenbankier die zegt dat Daimler de Smart-divisie waarschijnlijk een bedrag mee moet geven om een koper te kunnen vinden. “Je zou wel gek zijn om de Smart over te nemen, maar er moet een premie zijn waarbij iemand toch zo gek is.“

Daimler heeft bij Smart al eenderde van de banen geschrapt en het aantal modellen teruggebracht. De introductie van de Smart in de Verenigde Staten is uitgesteld. Analisten vinden dit echter niet genoeg en dringen aan op verkoop of sluiting van de divisie. De Smart drukt zwaar op de resultaten van Mercedes, het onderdeel van DaimlerChrysler waar de Smart onder valt.

Mercedes heeft zelf al genoeg problemen. Het bedrijf, dat nog wel winst maakt, heeft last van felle concurrentie van onder meer Toyota en voert nu een reorganisatie door waarbij 8.500 banen verdwijnen. Die reorganisatie moet in 2007 bij Mercedes leiden tot een winstmarge van 7 procent.