China groeit nog harder

De Chinese economie groeide in elk van de afgelopen zes jaren sneller dan tot voor kort werd aangenomen. Zo nam het Chinese bruto binnenlands product in 2004 toe met 10,1 procent in plaats van met 9,5 procent zoals eerder werd geschat.

Dat komt doordat de dienstensector beter wordt meegeteld dan voorheen. Dat maakte het Chinese bureau voor de statistiek vandaag bekend. Eerder al had het bureau de Chinese statistieken opwaarts gecorrigeerd en bekendgemaakt dat de Chinese economie 17 procent groter is dan gedacht. Maar nu blijkt bovendien dat de economische groei hoger is uitgevallen. Zo groeide ook in 2003 de economie harder dan gedacht, namelijk eveneens met meer dan 10 procent.

Keerzijde van deze hoge uitkomsten is dat de machthebbers in Peking niet in hun voornemen zijn geslaagd om de economie af te koelen. Vorig jaar wees nog menig analist op de oververhitting van de Chinese economie. Daaraan zou weldra een einde komen, goedschiks dan wel kwaadschiks. Analist Andy Xie van Morgen Stanley in Honkong voorspelde zelfs de ineenstorting van de mondiale olieprijzen. Tot nu toe hebben de feiten hen in het ongelijk gesteld.

De herziene groeicijfers gaan terug tot 1993. Allen in 1998 werd de economische groei overschat. Tussen 1993 en 2005 groeide de Chinese economie, naar nu blijkt, met gemiddeld 9,9 procent. Sommige analisten menen dat de Chinese economie in werkelijkheid nog groter is.